Tegeltija i Zakonjšek o prioritetima u oblasti saobraćajne infrastrukture

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu s direktorom Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matejem Zakonjšekom o zajedničkim prioritetima u oblasti razvoja saobraćajne infrastrukture.

Direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice upoznao je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH s planovima Sekretarijata u okviru Transportne zajednice.

Tegeltija je istakao da je opredjeljenje Vijeća ministara BiH da kroz razvoj putne komunikacije i povezivanje zemalja u regionu, predano radi na ekonomskom ojačavanju BiH.

Naglasio je da modernizacija saobraćajnica u BiH, poboljšanje bezbjednosti, te jačanje željezničke infrastrukture s ciljem povećanja obima robne razmjene u regionu direktno utiču na ekonomski razvoj, istakavši značaj nastavka investija i završetka Koridora 5c kroz BiH, kao i mostove Svilaj i Bosanska Gradiška.

Tegeltija je, također, naglasio značaj uspostavljanja zelenih koridora u periodu zaključavanja zemalja zbog pojave Covida, te istakao potrebu nastavka funkcionisanja ovih koridora i dalje, pogotovo prema Evropskoj uniji (EU) kako bi se ubrzao protok roba i ljudi, te ojačala regionalna trgovina i trgovina sa EU, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

Biznis.ba