Tegeltija sa potpredsjednikom EBRD-a o ekonomskoj situaciji u BiH i regionu

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas, na marginama Samita šefova vlada Centralnoevropske inicijative u Budvi, sa potpredsjednikom EBRD-a Markom Bovmanom o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u BiH i regionu.

Tom prilikom Tegeltija je rekao da je prethodni period obilježila teška situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa i da su svi nivoi vlasti u BiH bili posvećeni saniranju  njenih posljedica. U tom kontekstu Tegeltija je istakao značaj nastavka provođenja mjera kojima se na odgovarajući način stimulišu privredne aktivnosti, uključujući realizaciju energetskih i infrastrukturnih projekata.

Na sastanku je razgovarano o realizaciji postojećih i pokretanju novih finansijskih programa EBRD-a, usmjerenih na unapređenje privrednog ambijenta, naročito kada je riječ o razvoju malih i srednjih preduzeća, energetskom sektoru i saobraćajnoj infrastrukturi, a sagovornici su razmijenili mišljenje i o novoj strategiji EBRD-a za BiH u periodu 2022.-2027. godina, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

(Biznis.ba)