Trninić: Mogućnost uspostavljanja željezničkog saobraćaja od Banjaluke do Beograda

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je Srni da se rekonstrukcijom pruge Šabac-Loznica-Brasina otvara mogućnost za uspostavljanje putničkog željezničkog saobraćaja između Banjaluke, Doboja i Beograda, ali i Sarajeva i Beograda.

Trninić je istakao da će biti pokrenuta inicijativa da se naredne godine uspostavi taj saobraćaj, te naglasio da su rekonstrukcijom pruge otklonjeni i određeni problemi koji su otežavali teretni saobraćaj.

On je naveo da je dogovoreno da carina u Srbiji, koja radi do 18.00 časova, po potrebi dolazi i mimo tog vremena ukoliko stigne voz, da ne bi čekao jutro da carina odradi svoj posao.

Trninić je napomenuo da carina Republike Srpske radi 24 časa.

Nakon posjete željezničkoj stanici u Loznici povodom završetka rekonstrukcije pruge, Trninić je rekao da će brzina kretanja vozova sada biti znatno bolja, odnosno teretnog sa dosadašnjih deset na 60 kilometara na čas, a putničkog na 80 kilometara na čas.

On je naveo da je otklonjen i problem osovinskog opterećenja.

“Na ovoj pruzi je bilo dozvoljeno 16 tona, a kod nas 22 tone što je poskupljivalo transport i ostalo. Sve je to otklonjeno i u narednom periodu tih problema neće biti”, naglasio je Trninić.

On je rekao da je ova pruga bila jedna od čestih tema razgovora sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoranom Mihajlović.

Rekonstrukcija pruge Šabac-Loznica-Brasina počela je krajem marta. Radovima je obuhvaćena rekonstrukcija 24 kilometra pruge između Šapca i Brasine, i to na dionicama Petlovača-Lešnica i Loznica-Gornja Koviljača.

Riječ je o poslovima vrijednim pola milijarde dinara /oko 4,2 miliona evra/.

Nakon 13 godina ponovo je uspostavljen putnički željeznički saobraćaj na ovoj relaciji.

Ova pruga je veza Srbije sa Republikom Srpskom preko Zvornika i njome saobraća osam teretnih vozova dnevno, po četiri u oba pravca, odnosno dnevno oko 5.000 tona.

Biznis.ba