Trump zbog Irana prijeti da će uvesti carine na uvoz automobila iz Evrope

Američka administracija zaprijetila je da će nametnuti carinu od čak 25 posto na uvoz automobila iz Evrope ako Britanija, Francuska i Njemačka formalno ne optuže Iran za kršenje nuklearnog sporazuma 2015. godine.

Washington Post pozivajući se na neimenovane evropske izvore piše kako su tri evropske zemlje pokrenule u utorak mehanizam za rješavanje spora, što predstavlja službenu optužbu protiv Teherana za kršenje uslova sporazuma te bi to moglo dovesti do obnove ukinutih sankcija Ujedinjenih naroda.

Iran je kritikovao taj potez, nazivajući ga strateškom greškom. Iako je Trump i prije upućivao prijetnje uvođenjem carine na uvoz automobila iz Evrope, namjera mu je dobiti bolje uslove za Washington unutar američko-evropskih trgovinskih odnosa, a ne mijenjati evropsku vanjsku politiku, prenosi Post.

Pritom nije jasno je li prijetnja potrebna budući da su Evropljani već sedmicama najavljivali namjeru da pokrenu mehanizam za spor. Trump je povukao SAD iz nuklearnog sporazuma kao dio strategije da se Teheran prisili na pristanak na dogovor.

Iran, koji poriče da je njegov nuklearni program usmjeren na izradu bombe, postupno je odustao od svojih obaveza iz sporazuma nakon povlačenja SAD-a. Rusija, druga potpisnica pakta, kazala je kako ne vidi razloge za pokretanje mehanizma za rješavanje spora.

Biznis.ba