Turistička sezona u Hercegovini malo lošija nego prošlogodišnja, radi se stihijski

Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNK kaže kako se kod priča o uspješnosti sezone i sada treba više voditi iskustvima hotelijera i turističkih radnika, nego statističkim podacima jer se gosti slabije prijavljuju, onda je i taj broj izuzetno malen.

“Dosadašnji dio godine je na nivou prošle, a sama sezona za koji procenat lošija. Klasična turistička sezona tretira se otprilike do početka nove školske godine. Predsezona je bila bolja od prošle, a očekuje se da će i podsezona biti dobra, posebno za Neum, Mostar i Međugorje gdje gosti i dalje pristižu”, smatra Krešić.

Kraj turističke sezone posebno osjeti apartmanski smještaj u Numu koji većinom okupiraju domaći gosti. Hoteli su i dalje puni, kaže Andrija Krešić, jer hotele pune strani gosti.

“Neumski hoteli su odlično popunjeni sve do novembra. To je starija populacija, koja je smještena na polupansionski sedam do deset dana. Ti gosti su svaki dan na nekom od izleta, od Dubrovnika, Korčule, Hvara, Međugorja, Mostara, Sarajeva, Crne Gore”, kaže naš sagovornik.

Treba napraviti iskorak prema Aziji

Svake godine u Hercegovini je sve veći broj gostiju iz Azije, ali oni imaju svoje specifičnosti.

“To su gosti koji se na prostoru našeg kantona zadržavaju jedan dan ili jedno noćenje. Dolaze najčešće aviniom u Ljubljanu, eventualno Beograd ili Zagreb. Odatle idu autobusima na ture od deset do petnaest dana i žele da obiđu cijeli zapadni Balkan. Brojni su, šteta je što njih skoro isključivo dovode strane agencije. Dobro bi bilo kad bi neko od domaćih napravio iskorak ka tom tržištu”, kaže direktor TZ HNK.

Krešić smatra kako bi se turistička ponuda ovog prostora mogla i morala dodatno obogatiti, kako nam se turizam i dalje stihijski događa. Zadnjih godina se osjetio pad dolazaka u Međugorje, ali se tu stanje krenulo popravljati. Prate se i podaci o padu broja putnika Aerodroma Mostar i pored niza novih linija…

Iako je marketing u turizmu davno prešao u internet prostor, Turistička zajednica HNK krajem svake godine i početkom naredne obiđe sve važne sajmove.

Gase se turističke zajednice

“Idemo početkom oktobra na sajam u Riminiju koji je vodeći sajam religijskog turizma. Moramo naći partnere iz Sarajeva i Tuzle za odlazak na sajam u London krajem ove godine. U narednoj godini nas očekuju sajmovi u Beču, Bratislavi, Pragu, Budimpešti, te najveći sajam turizma u Berlinu. Ponovo se vraćamo na sajam u Beogradu, iako samo ga bili zamijenili sajmom u Ljubljani. Kako je Ljubljana organizacijski jako pala, vraćamo se u Beograd, a srbijansko tržište je jako zanimljivo”, kazao je Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNK.

Andrija Krešić spomenuo je i ozbiljan problem nedostatka federalnog zakona o turističkim zajednicama, kako su zbog njega mnoge ugašene ili pri gašenju, a egzistiraju osim HNK, još samo turističke zajednice KS i TK.

Biznis.ba / Klix.ba