Turković i Varhely o projektima ekonomskog oporavka

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković učestvovala je na video konferenciji s komesarom za proširenje Evropske unije Oliverom Varhelyiem, na kojem se razgovaralo o projektima ekonomskog oporavka i drugim temama značajnim za regionalno povezivanje.

Varhelyi je prezentirao paket plan ekonomskog oporavka za regiju zapadnog Balkana, uz fokus na digitalnu ekonomiju, socijalna pitanja, Rome, tržište rada i zbrinjavanje otpadnih voda.

Naglašeno je da će Evropska unija podržati ekonomske projekte, posebno projekte koji povezuju glavne gradove i projekte jačanja internet veza.

Kako je rečeno, u fokusu će biti i mladi, razvijanje inovativnosti, vještina, ekonomije bazirane na znanju i istraživanju. Istaknuto je da je spremno devet milijardi eura, a od čega će šest milijardi biti uloženo direktno u projekte infrastrukture i ekonomiju.

Komesar Varhelyi je pozvao sve zemlje da apliciraju na projekte, a od lokalnih aktera je zatražena predanost i posvećenost ispunjavanju svih uvjeta, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(Biznis.ba )