Turska provincija s najdužom obalom zabilježila rast broja turista za 38 posto

Turska zapadna provincija Mugla koja se prostire na 1.800 kilometara morske obale zabilježila je porast broja turista u prvoj polovici godine za 38 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Raznovrsna turistička ponuda, bogata kulturna baština i prirodne ljepote stavljaju Muglu u red najatraktivnijih destinacija za odmor. Tragovi različitih civilizacija nedaleko od osunčanih pješčanih plaža doprinose i razvoju kulturnog turizma.

Muglu, provinciju s najdužom obalom u Turskoj, godišnje posjećuje u prosjeku 3,5 miliona turista iz cijelog svijeta, a hotelski kapaciteti su nešto više od 340.000 kreveta.

Šefica Ureda za kulturu i turizam u Mugli Filiz Karaagac za AA je kazala kako konglomerat kulturno-historijske baštine, prirodne ljepote, modernih kompleksa i fantastične usluge čine Muglu prepoznatljivom turističkom destinacijom na globalnom planu.

“Tokom prvih šest mjeseci godine u Muglu je došlo blizu milion stranih turista, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 38 posto”, kazala je Karacaagac.

Glavni turistički centri u provinciji Mugla su Bodrum, Fethiye, Datca, Dalyan, Akyaka i Gokova u kojima su hotelski kapaciteti popunjeni preko 95 posto i za naredna tri mjeseca.

“U Muglu najčešće dolaze turisti iz Velike Britanije, Rusije, Ukrajine, Njemačke i Poljske. Dužina obale, čistoća plaža i izletišta, dobre putne komunikacije su samo neke stvari koje oni ističu kao razlog zašto biraju baš Muglu za odmor”, kazala je Karacaagac.

Blizu 30 dobro uređenih marina u Mugli su važno pristanište luksuznih jahti i turističkih brodova i kruzera.

Predsjednik Unije hotelijera DOKTOB Yucel Okutur kazao je da je aktuelna turstička sezona u Mugli najbolja u poređenju s proteklih nekoliko godina.

I predsjednik Unije hotelijera FETOB Bulent Uysal je kazao da raste broj turista i u julu te je dodao da su hotelski kapaciteti u mjestu Fethiye u potpunosti popunjeni.

Biznis.ba / AA