Tužbe radnika “Ukus” odvele u stečaj

Javno vodovodno preduzeće “Ukus” iz Ključa, odlukom Općinskog suda u Bihaću, odnedavno se nalazi u stečaju, koji je pokrenut zbog teškog finansijskog stanja u firmi i nagomilanih dugovanja.

Pored nenaplaćenih dugova za pružene usluge i drugih potraživanja, kap koja je prelila čašu bile su sudske presude o isplati dugovanja bivšim i sadašnjim radnicima koji su tužili firmu u kojoj rade.

Direktor preduzeća Ibrahim Zukanović ističe kako im je račun zbog naplate sudskih presuda blokiran već duže od godinu dana, zbog čega se odlučio na pokretanje postupka stečaja, koji je potom i uveden. “Sudske presude su opteretile preduzeće za dodatnih 600.000 maraka i radi se o sredstvima koja mi jednostavno nemamo. Ovo je jedinstven slučaj da su radnici, svojim utuživanjima, firmu u kojoj rade praktično doveli pred gašenje”, kaže Zukanović.

Prema njegovim riječima, ovo je prva firma u BiH koja se bavi poslovima vodosnabdijevanja koja je dovedena u stečaj. Kaže kako su sa svim zaposlenicima raskinuti ugovori o radu na neodređeno vrijeme, te zaključeni privremeni ugovori na rok od dva mjeseca.

Predsjednik Sindikata radnika u ovom preduzeću Omer Jusić odbacio je optužbe direktora i istakao kako su radnici tužbama tražili isključivo zaštitu vlastitih prava iz kolektivnog ugovora.

“Već dugi niz godina imamo praksu da rukovodstvo ne poštuje kolektivni ugovor, isplaćuje umanjene plate i tople obroke, dok se druge zakonske naknade na koje radnici imaju pravo uopšte ne isplaćuju. Naša brojna upozorenja nisu urodila plodom i ovo je bio jedini način da se izborimo za svoja prava”, kazao je Jusić.

On je podsjetio kako se radi o javnom preduzeću te iznio sumnje radnika da se radi o smišljenom scenariju s ciljem njegove prodaje.

Novoimenovani stečajni upravnik u preduzeću “Ukus” Ekrem Šarić istakao je kako će više stvari biti poznato nakon što se formira skupština povjerilaca.

Prema njegovim riječima, usluge vodosnabdijevanja građana Ključa ni u jednom trenutku neće biti dovedene u pitanje.

Biznis.ba / NN