Twitter zainteresovan za kupovinu TikToka

Twitter se obratio kineskoj kompaniji ByteDance, vlasniku TikToka, kako bi izrazio interesovanje za preuzimanje američkih operacija te aplikacije za dijeljenje video-snimaka, prenosi Reuters, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, dok eksperti izražavaju sumnju po pitanju sposobnosti Twittera da prikupi finansije neophodne za potencijalni sporazum.

Daleko je od izvjesnog da će Twitter biti u mogućnosti da nadigra Microsoft korporaciju i okonča takav transformacijski sporazum u roku od 45 dana, koji je američki predsjednik Donald Tramp dao ByteDanceu da postigne sporazum o prodaju, navode izvori Reutersa.

Vijest da su Twitter i TikTok u preliminarnim razgovorima i da je Microsoft i dalje predvotnik u trci za preuzimanje američkih operacija te aplikacije, prenesena je ranije u Wall Street Journalu.

Twitter ima tržišnu vrijednost od oko 30 milijardi dolara, što je skoro identična vrijednost sa procijenjenom vrijednošću imovine TikToka koja bi trebalo da bude preuzeta, što, prema izvorima, znači da bi Twitter morao da prikupi dodatni kapital za finansiranje sporazuma.

“Twitteru će biti teško da prikupi dovoljno finansijskih sredstava za sticanje makar američkih akcija TikToka. Nema dovoljno kapaciteta za pozajmljivanje”, rekao je Erik Gordon, profesor Univerziteta u Mičigenu.

Prema njegovom mišljenju, ako Twitter pokuša da sastavi grupu investitora, uslovi će biti teški.

Navodi da bi akcionari Twittera možda više voljeli da se menadžment usredsrijedi na svoj postojeći posao.

TikTok se našao pod udarom američke administracije zbog zabrinutosti po pitanju nacionalne bezbjednosti, a u vezi sa prikupljanjem podataka.

Ranije ove nedelje, Tramp je uveo sankcije kineskim vlasnicima aplikacija WeChat i TikTok, zaoštravajući dodatno tenzije između dvije zemlje.

Tramp je rekao ove nedjelje da će podržati napore Microsofta da kupi američke operacije TikToka, ukoliko vlada SAD dobije “znatan deo” koristi od toga.

Microsoft je saopštio da mu je cilj da zaključi pregovore o sporazumu do sredine septembra.

Biznis.ba / Tanjug