U Bosanskom Novom protiv odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

Predstavnici vlasti u Novom Gradu/Bosanskom Novom navode da su ogorčeni, kako ističu, odlukom Republike Hrvatske da odlagalište radioaktivnog otpada bude na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, u općini Dvor na Uni, u blizini granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Tvrde da nisu ispoštovani stavovi BiH i lokalnih vlasti iz Novog Grada/Bosanskog Novog, koji su protiv odlagališta radioaktivnog otpada na pomenutoj lokaciji, zbog čega su u susjednim općinama u RS-u organizovali i proteste te potpisivali peticije protiv odlagališta na Trgovskoj gori.

Načelnik Općine Novi Grad/Bosanski Novi Miroslav Drljača je ukazao da je sporna lokacija na samoj granici BiH i Hrvatske, javio je RTRS.

– Ta lokacija je udaljena od vodovoda, koji snadbijeva Novi Grad/Bosanski Novi s vodom, manje od jedan kilometar, vazdužne linije, manje od dva kilometra od srednjih škola i manje od tri kilometra od zgrade općine, odnosno centra grada. Iz svega je jasno da se općina Novi Grad/Bosanski Novi nalazi u pravoj opasnosti – tvrdi Drljača.

I ekološke organizacije iz te lokalne zajednice pozivaju da se formira NVO koalicija koja će se oštro suprostaviti pokušaju odlaganja radioaktivog otpada na Trgovskoj gori.

Vlada Hrvatske je u petak, 9. novembra, donijela je Nacionalni program provođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva.

Mediji pišu da po tom programu, Hrvatska će odlagalište radioaktivnog otpada graditi u Trgovskoj gori, Čerkezovcu, na samoj granici s BiH.

Biznis.ba / FENA