U BPK zabilježeno kršenje odluka o visini marži za pojedine životne namirnice

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde proteklih mjeseci zabilježena su kršenja odluka kantonalne i Federalne vlade o mjerama neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice.

Prilikom inspekcijskih kontrola, prekoračenja dozvoljenih marži najčešće su registrovana za određene pekarske proizvode i mlijeko te je izdat značajan broj prekršajnih naloga.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove BPK Emko Rizvanović podsjeća da je odlukom Vlade BPK Goražde iz februara ove godine propisana maksimalna marža za pšenično brašno i pekarske proizvode u iznosu od 6 posto, a za mlijeko od 8 posto. Napominje da je Federalna vlada svojom odlukom koja je na snazi od aprila naložila da se marže za osnovne životne namirnice i naftne derivate moraju zadržati na onim koje su zatečene 31. decembra 2020. godine.

– Kontrole provođenja ovih odluka vršene su i na području BPK Goražde gdje su zabilježena kršenja. Od 51 nadzora za 20 prekršaja izdato je 28 prekršajnih naloga. Ono čime nismo zadovoljni je što smo u proteklih mjesec dana vršili ponovne kontrole istih subjekata i zatekli iste prekršaje kao i prvi put kada smo vršili nadzor a najčešća kršenja su zabilježena uglavnom na prekoračenju marži za određene pekarske proizvode i mlijeko, mada ima i drugih” – precizirao je Rizvanović.

Obzirom da pojedini subjekti ponavljaju prekršaje, u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove razmišljaju o rigoroznijim sanckijama.

– Propisane minimalne sankcije za ovaj prekršaj su 1.000 KM za pravno lice i 250 KM za odgovorno lice dok je minimalna sankcija za fizičko lice odnosno obrtnika 500 KM. Ukupno je do sada izrečeno 19.000 KM sankcija. Što se tiče ponavljanja rekršaja još nismo donijeli konkretnu odluku ali zaista razmišljamo da više ne idemo sa izdavanjem prekršajnih naloga već da krenemo sa podnošenjem prekršajnih prijava nadležnom prekršajnom sudu u Goraždu gdje ćemo zahtjevati da se izriču nešto veće sanckije protiv počinilaca – kazao je Rizvanović, najavljujući intenzivnije kontrole i u narednom periodu.

Od subjekata koji se bave trgovinom očekuje se da visine marži usklade sa važećim odlukama a od građana da prijave neopravdana i prekomjerna poskupljenja kako bi se pravovremeno sankcionisali oni subjekti koji zloupotrebljavaju trenutnu situaciju s ciljem sticanja ekstra profita.

Biznis.ba / FENA