U Hrvatskoj skoro upola turista manje nego lani

Hrvatska turistička zajednica objavila je danas da je u julu zabilježeno dva miliona dolazaka turista.

Prema podacima sistema eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu i nautičkom čarteru, u Hrvatskoj je na današnji dan ostvareno više od dva miliona turističkih dolazaka u julu, što je 54 odsto dolazaka ostvarenih u istom razdoblju prošle godine.

Pritom je ostvareno i 14,7 miliona turističkih noćenja, što je približno 59 odsto lanjskog rezultata, prenosi hrvatski portal Index.

Od ukupnog broja dolazaka strani turisti su ostvarili 1,8 miliona dolazaka (51 odsto dolazaka prošle godine) i 12,5 miliona noćenja (56 odsto noćenja prošle godine), dok je promet domaćih turista na nivou od 90 odsto prošlogodišnjeg prometa mjerenog dolascima i 78 odsto noćenja.

“Ovo su, s obzirom na okolnosti, odlični pokazatelji i dobra najava za avgust, u kojem očekujemo nastavak pozitivnih trendova”, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

U periodu od 1. do 26. jula, kada je riječ o broju dolazaka, vodeće je tržište Njemačke, sa koga je ostvareno 92 odsto dolazaka zabilježenih prošle godine, slijede Slovenija sa 91 odsto prošlogodišnjih dolazaka i Poljska i Češka sa oko 82 odsto dolazaka zabilježenih lani.

Biznis.ba / Tanjug