U mandatu ministra Šarovića zaokružen bitan strateški paket za razvoj zemlje

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović primio je danas u zajedničku posjetu ambasadora Kraljevine Španije u BiH José María Valdemoro Giméneza, ambasadora Italije Nicolu Minasia te ambasadora Republike Slovačke u BiH Martina Kačoa, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ambasadori su pozdravili usvajanje Okvirne energetske strategije u BiH te istakli da su time Bosni i Hercegovini otvorena nova vrata za pristup bh. energetskog sektora evropskim fondovima, veći zamah u razvoju i jačanju investicionih aktivnosti. Uz usvajanje strateških dokumenta iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja te zaštite životne sredine, u mandatu ministra Šarovića, zaokružen je bitan strateški paket za razvoj zemlje, istakli su ambasadori triju zemalja.

Ambasadori su s ministrom Šarovićem razgovarali o pitanjima obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, koja će biti na dnevnom redu OSCE Mediteranske konferencije u Španiji u oktobru 2018. godine, a kako je istaknuto, usvajanjem energetske strategije važnost učešća Bosne i Hercegovine na ovoj konferenciji značajno će biti povećana.

Ministar Šarović najavio je da će se pitanje pristupa Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji WTO aktuelizovati u prvoj polovini oktobra ove godine uz očekivanje da će se stvoriti ambijent za usvajanje odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva i time ispuniti preostali uslovi za članstvo Bosne i Hercegovine u WTO-u.

 

Biznis.ba / FENA