U Njemačkoj zbog pandemije najmanji broj radnih sati u zadnjih 30 godina

U Njemačkoj je 2020. zbog pandemije koronavirusa zabilježen najmanji broj radnih sati od ujedinjenja zemlje, priopćila je u utorak Savezna agencija za rad.

“Prosječni godišnji radni učinak po zaposlenom je 2020. smanjen za više od 50 sati”, rekao je Enzo Weber iz Instituta za istraživanje tržišta rada koji djeluje u sklopu Savezne agencije za rad.

Tijekom prošle godine zabilježen je pad broja radnih sati za 4,7 posto u odnosu na godinu ranije te je krajem 2020. iznosio 59,64 milijardi radnih sati, što je najmanja zabilježena vrijednost u zadnjih 30 godina.

Prošle godine je zbog pandemijskih uvjeta pao i ukupan broj zaposlenih i to po prvi puta u posljednjih 16 godina. Ukupno je u Njemačkoj na kraju 2020. bilo zaposleno 44,8 milijuna ljudi, što je 1,1 posto manje nego 2019, prenosi Hina.

Pad broja radnih sati najviše se povezuje s mjerama uvođenja skraćenog radnog vremena u proizvodnim djelatnostima tijekom strogih mjera zatvaranja na proljeće i od studenog prošle godine.

Prošle godine je skraćenjem radnog vremena bilo pogođeno 2,9 milijuna zaposlenih, što je gotovo tri puta više nego u kriznoj godini 2009., kada je vlada također subvencionirala skraćeno radno vrijeme kao mehanizam zaštite poduzetnika od stečaja.

“Mjerama skraćenog radnog vremena i smanjenim brojem prekovremenih sati je dobrim dijelom amortiziran konjunkturni šok na tržištu rada”, stoji u studiji Instituta za istraživanje tržišta rada.

Velik dio radnih sati u neproizvodnom sektoru je spašen mjerama rada od kuće. Od siječnja ove godine je rad od kuće određen odredbom u sklopu mjera borbe protiv pandemije koronavirusa. Ova odredba je za sada na snazi do kraja travnja.

Biznis.ba