U Novom Travniku počeo Sajam organske proizvodnje i eko turizma ‘Dani maline’

Uzgajivači malina, začinskog i ljekovitog bilja, te ostalih proizvoda iz organskog uzgoja sudjeluju, s više od 50 štandova, na 12. međunarodnom sajmu organske proizvodnje i eko turizma “Dani maline”, koji je otvoren danas u Novom Travniku.

Predsjednik Saveza “Organsko Federacije BiH” Sejad Herceg kazao je Feni da se za ovogodišnji sajam prijavilo 12 uzgajivača malina, što je manji broj u odnosu na protekle godine.

– Jedan od razloga je to što je malina počela sazrijevati već 12. lipnja, pa je sorta vilamet već prošla i ne bere se. Uz vremenske okolnosti, tu je i negodovanje malinara zbog otkupnih cijena, te ostali razlozi koji sputavaju malinarstvo, tako da malina već nema na plantažama – kazao je Herceg.

Komentirajući nezadovoljstvo uzgajivača malina zbog niskih otkupnih cijena, Herceg je rekao da je prije 12 godina, kada su održani prvi “Dani malina”, cijena iznosila 0,80 KM i 1,10 KM po kilogramu.

– Sada se te cijene vraćaju. Međutim, iako je jasno da nema biznisa u poljoprivredi, mnogi su svojevremeno zasadili ogromne malinjake, ponukani cijenom od 3,20 KM, koja je bila nerealna za tržište. Sada je došlo do loma zbog prebukiranosti i vremenskih uvjeta koji su napravili katastrofu – kazao je Herceg.

Naglasio je da se sajmom želi poručiti donositeljima odluka da pomognu poljoprivrednim proizvođačima kako bi ta proizvodnja krenula uzlaznom putanjom i osnažila bh. ruralna područja.

Osim uzgajivača, otvaranju “Dana malina” nazočili su predstavnici federalne, županijske i općinske vlasti, a potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović zahvalila je poljoprivrednicima na ustrajnosti u radu, te nastojanjima da “Dani maline” postanu tradicija.

Dvodnevni sajam otvorio je premijer SBŽ-a Tahir Lendo koji je kazao da je cilj povezati poljoprivrednike kako bi zajedno nastupali na tržištu, dodavši da im Vlada SBŽ-a pomaže u skladu sa svojim mogućnostima.

Organizatori sajma “Dani maline” dodijeli su priznanja za institucije i pojedince za potporu sektoru organske proizvodnje.

Međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma “Dani maline” ove godine je posvećen i nacionalnim spomenicima u Novom Travniku, odnosno promociji nekropole stećaka “Maculje” koja je uvrštena na UNESCO-ovu listu kulturne baštine.

Sajam se održava u organizaciji Općine Novi Travnik, Saveza udruga organskih proizvođača “Organsko Federacije BiH” i Asocijacije “Organsko SBŽ-a”.

Biznis.ba / FENA