U Novom Travniku počinje sajam organske proizvodnje ‘Dani maline’

Savez udruženja organskih proizvođača “Organsko FBiH”, “Organsko Srednjobosanskog kantona” i Općina Novi Travnik, organiziraju 12. Međunarodni sajam organske proizvodnje “Dani maline”, koji će biti održan 6. i 7. jula na Trgu ispred zgrade općine Novi Travnik.

Predsjednik Saveza “Organsko FBiH” Sejad Herceg izjavio je za Fenu da će sajam dati priliku organskim poljoprivrednim proizvođačima da besplatno izlažu na više od 50 štandova.

– Uz organsku proizvodnju bit će predstavljeni i turistički potencijali općine Novi Travnik i šireg regiona – rekao je Herceg.

Dodao je da je prijevljeno 56 izlagača iz čitave BiH, a bit će prisutna i Agencija za akreditaciju iz Hrvatske koja će prenijeti iskustva o certificiranju organske proizvodnje i akreditirati certifikacijske kuće.

Herceg je istakao da će ovogodišnji sajam biti posvećen i nacionalnim spomenicima u Novom Travniku, te će biti predstavljen promotivni video o nekropoli stećaka Maculje koja je uvrštena na UNESCO-ovu listu kulturne baštine.

Naglasio je da sajmom žele poručiti donosiocima odluka da pomognu poljoprivrednim proizvođačima kako bi ta proizvodnja krenula uzlaznom putanjom i osnažila bh. ruralna područja.

Biznis.ba / FENA