U Trebinju niče slobodna privredna zona

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac obišli su teren površine 14 hektara na kojem će se graditi slobodna privredna zona, prva u Republici Srpskoj.

Oni su se i na licu mjesta, zapadno od Grada sunca, kod novog kružnog toka koji se gradi, još jednom uvjerili da je ovo idealan lokalitet gradnje slobodne zone u cilju  privlačenja investicija i davanja pogodnosti domaćim i stranim investitorima, gdje će, kako kaže načelnik Ćurić, proizvodna preduzeća imati privilegiju.

„Odredili smo ovaj prostor za gradnju slobodne zone, s obzirom da se na ovom mjestu već gradi Zapadna obilaznica, kao čvorište puteva prema Mostaru i prema Dubrovniku, a u narednom preriodu šaljemo pisma namjere prema svim izvozno orjentisanim firmama koje će odavde izvoziti preko 50 odsto svoje robe“, pojasnio je Ćurić.

Kaže da će sve one firme koje zaposle više od deset ljudi u proizvodnji imati 50 odsto bruto plate od Grada Trebinja po svakom radniku, što je jedna od privilegija koju će lokalna uprava obezbjeđivati.

On kaže da se zemlja za slobodnu zonu, čiji je osnivač Grad Trebinje, neće prodavati, već će se davati pod zakup pod povoljnim uslovima, za šta je već formiran gradski tim, koji će izraditi neophodni elaborat i registraciju na entitetskom i na državnom nivou.

„Sve to iziskuje vremena, ali ćemo raditi valjano, kako bi stvorili jedan dosta održiv projekat koji će služiti i Trebinju, ali i cijeloj Hercegovini“, kazao je Ćurić, napomenuvši da će se za početak krenuti sa površinom manjom od 14 hektara, pa će se ona po potrebi širiti i puniti.

Košarac kaže da je ovaj potez bio očekivan, jer se o tome razgovaralo u više navrata, a najavom izgradnje aerodroma koji bi trebao biti u blizini, formiranje slobodne zone je sasvim izgledno.

„Pored manifestacije odgovornosti gradskih vlasti, ovo je jedna od važnih odluka koja govori o tome da i vlasti i sam gradonačelnik Trebinja posvećuju maksimalnu pažnju razvoju privrede ovoga grada koji ima dobar gografski položaj, blizinu pomenutih putnih komunikacija, ali i blizinu luke Ploče, luke Bar, dok dogovor o gradnji trebinjskog aerodroma dvojice srpskih čelnika, Vučića i Dodika, formiranje slobodne zone čini dodatnu komparativnu prednost“, kazao je Košarac.

On je potvrdio da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, u čijoj je nadležnost poslovanje slobodnih zona u BiH, biti partner Gradu Trebinju, u kome kontekstu već slijede sastanci lokalnih timova sa predstavnicima ministarstva, kako bi prošli kroz sve segmente zakona i zajedno krenuli u konkretne procedure.

 

Biznis.ba / NN