Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar obilježilo 20 godina rada

U Mostaru je održana svečana skupština Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar u povodu 20 godina uspješnog djelovanja tog udruženja na podršci ekonomskom razvoju regije Hercegovina.

U radnom dijelu skupštine direktorica Centra usluga Alisa Gekić predstavila je ključna postignuća Udruženja LiNK.

Naglasila je kako Udruženje LiNK značajno poboljšava apsorpcijski kapacitet za korištenje međunarodnih fondova, pri čemu je provelo više od 80 projekata vrijednosti 8 milijuna eura. Sva ta sredstva su kroz različite projekte uložena u razvoj domaćeg gospodarstva, priopćeno je iz LiNK-a.

– U okviru projekata izvršena su značajna ulaganja u razvoj malog gospodarstva koja su dovela do uspostave značajne poslovne infrastrukture za rad MSPa (dva poslovna inkubatora), nabavka specijalizirane opreme za rad MSP, uspostava dva reciklažna dvorišta i 48 mjesta za selekciju otpada, više od 2000 MSP su izravni korisnici usluga, više od 3000 mladih osoba ojačalo kapacitete za tržište rada, više od 100 novih biznisa otvoreno i 1.000 novih radnih mjesta otvoreno, mapirano 150 km staze za pješake, modernizirana dva muzeja, uspostavljeno 8 prodajnih mjesta meda, prvi kreditno garancijski fond u vrijednosti 6 mil KM te brojni drugi rezultati – istaknula je Gekić.

Predsjednik Udruženja LiNK Tomislav Majić u svom je obraćanju naglasio kako je LiNK, što mu i ime sugerira, poveznica između privatnog i javnog sektora.

– Zajedno s poduzetnicima radimo na identifikaciji problema koji se negativno odražavaju na poslovno okružje, te predlaganju mjera i zagovaranju za realizaciju kod mjerodavnih institucija vlasti svih razina – naglasio je Majić.

Svečanosti je nazočio i mostarski gradonačelnik Mario Kordić, koji je, također, naglasio važnost uloge civilnog sektora u povezivanju javnog, poslovnog i obrazovnog sektora, s ciljem uspostave regionalne suradnje te poticanja ekonomskog i društvenog razvoja.

– Od ključne je važnosti raditi na uspostavi regionalne suradnje i na ekonomskom jačanju cijele regije, a tu posebno mislim na unapređenje poslovne i prometne infrastrukture – kazao je mostarski gradonačelnik.

Prof. dr. Vjekoslav Domljan govorio je o budućim izazovima koji stoje pred državom, ali i poslovnim sektorom u kontekstu makroekonomskih gibanja.

– Dok svi govore o 3D, LiNK ima viziju o 5D: digitalizacija, depozitizacija, dekarbonizacija, distanciranje, dijasporizacija – poručio je Domljan.

Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar osnovano je 2001. godine s ciljem podrške ekonomskom razvoju regije Hercegovina. Udružuje podržava privatne poduzetnike i poduzeća koji imaju namjeru pokrenuti ili unaprijediti vlastitu djelatnost. Danas, Udruženje LiNK predstavlja jednu od vodećih organizacija za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

 

(FENA)