Unaprijediti saradnju u oblasti zaštite životne sredine između BiH i Srbije

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Beogradu s ministricom zaštite životne sredine Republike Srbije Irenom Vujović o unapređenju saradnje u oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

Sastanku na ministarskom nivou prisustvovale su i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo, te direktor preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Nedeljko Perišić.

Na sastanku je istaknuto da su BiH i Srbija potpisale bilateralni sporazum o saradnji u području zaštite životne sredine i održivog razvoja, te je ukazano na potrebu dodatnog jačanja i unapređenja saradnje na korist građana obje zemlje – saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministar Košarac je naglasio da su za oblast zaštite životne sredine primarno nadležna ministarstava iz Republike Srpske i Federacije BiH, te da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima koordinirajuću ulogu u ovom sektoru.

Sagovornici su usaglasili da je u predstojećem periodu potrebno definirati aktivnosti i planove u cilju zajedničkog nastupa i apliciranja regionalnih projekata prema međunarodnim finansijskiim institucijama.

Naglašena je podrška prekograničnoj saradnji općina iz Republike Srpske i Srbije u oblasti zaštite životne sredine, te je iskazana spremnost i mogućnost uključivanja općina iz Federacije BiH u ove procese.

Na sastanku je bilo riječi i o problemu plutajućeg otpada na rijeci Drini, pri čemu je zaključeno da rješavanje ovog pitanja zahtijeva regionalni pristup i ozbiljnu posvećenost u cilju zaštite životne sredine i zdravlja građana.

Ministar Košarac napomenuo je da plutajući otpad predstavlja ne samo ekološki problem, nego prijeti da ugrozi stabilnost energetskog sektora u Republici Srpskoj.

On je podržao aktivnosti koje su Republika Srpska i Srbija preduzele na sanaciji plutajućeg otpada u proteklom periodu, te naglasio potrebu da se u rješavanje ovog problema aktivno uključe i nadležne institucije u Crnoj Gori.

S tim u vezi, ministar Košarac predložio je da u januaru 2022. godine bude domaćin sastanka nadležnih ministara iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore kako bi se razgovaralo o ovom višedecenijskom problemu koji prijeti da izazove ekološku katastrofu, ali i ugrozi proizvodnju električne energije – navodi se u saopćenju.

Košarac je ukazao i na potrebu regionalne saradnje kada je u pitanju implementacija obaveza proisteklih iz usvojene Zelene agende i Sofijske deklaracije. Konstatovao je da je Srbija regionalni lider u ovim procesima, te da je inicijativa “Otvoreni Balkan“ dobra platforma za regionalno povezivanje i u ovom segmentu.

Učesnici današnjeg sastanka izrazili su visok stepen saglasnosti kada je u pitanju unapređenje saradnje u oblasti ekologije, kao i potrebe aktivnog rada na implementaciji politika zaštite životne sredine i zdravlja građana.

U tom kontekstu dogovoreno je održavanje periodičnih sastanaka na ministarskom nivou u cilju intenziviranja saradnje u ovim oblastima – saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Biznis.ba / FENA