UNDP će pružiti KS tehničku pomoć za osiguranje ušteda

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) pružit će podršku i pomoć Kantonu Sarajevo u unapređenju uprave kako bi se dugoročno napravili programi za racionalnije trošenje budžetskog novca, a potom bi ta sredstva bila ulagana u razvojne projekte.

Dogovorili su to premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a Sukhrob Khoshmukhamedov i potvrdili to danas potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju koji je okvirni dokument za saradnju.

UNDP implementirao je projekte u vrijednosti od oko 60 miliona eura u 21 općinu širom Bosne i Hercegovine kako bi se napravio efikasniji sistem trošenja novca, a u posljednje dvije godine ove općine uštedjele su u prosjeku po milion KM sredstava.

Premijer Forto naglasio je da je Kantonalna vlada već naložila sveobuhvatnu analizu potrošnje sredstava za najveće resore poput komunalne privrede i privrede, ali i drugih oblasti.

– Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice kroz veliki broj zakonskih i podzakonskih akata ima obavezu prema građanima, a radi se o desetinama miliona KM svake godine kroz niz kompliciranih isplatnih šema – dodao je.

Iznio je podatak da Ministarstvo privrede KS godišnje izdvaja 11 miliona KM za 52 poticajne šeme, te Forto smatra da je potrebno uvesti sistem koji će osigurati efikasnije načine plaćanje zakonskih obaveza KS te efikasnije mjeriti učinak izdvojenog novca iz budžeta.

Zbog svega toga uz pomoć UNDP-a kroz sve ove resore i firme koje su u tim resorima pokušat će se povećati efikasnost, ostvariti uštede, a potom će se novac kasnije uložiti u razvojne  projekte.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov podsjetio je da se već zajednički implementiraju projekti koji se odnose na zaštitu okoliša i energetsku efikasnosti.

U okviru danas potpisanog Memoranduma identificirano je više oblasti djelovanje među kojima su unapređenje kvaliteta zraka, realizacija projekata kritične infrastrukture, privredni razvoj na lokalnom nivou te jačanje šema poticaja.

Tu je i unapređenje efikasnosti javnog sektora i ostvarivanje energetskih ušteda u javnim objektima, a Khoshmukhamedov je dodao da će UNDP biti na raspolaganju vladama u realizaciji projekata koje lokalna uprava identificira kao važne.

Kanton Sarajevo je jedini kanton koji nema razvojnu jedinicu i buduća saradnja s UNDP-om ići će u tom pravcu kroz kadrovsku ispomoć i obuku uposlenih u administraciji.

Kako je zaključeno, cilj UNDP-a je da BiH u narednom periodu postane zemlja kojoj neće trebati projekti razvojnih agencija nego da stanovništvo, privatni sektor i državne institucije budu u mogućnosti na tržištu uređivati i finansirati razvoj.

Biznis.ba / FENA