UNECE- Usvojena rezolucija o korištenju novih tehnologija u unutrašnjem prometu

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić, na poziv izvršnog tajnika UN-ovog Ekonomskog povjerenstva za Evropu (UNECE), učestvuje na 81. sastanku UNECE-ovog Odbora za unutarnji promet (ITC) u Ženevi.

U okviru ovog velikog međunarodnog skupa usvojena je i Ministarska rezolucija o jačanju suradnje, usklađivanju i integraciji u doba prometne automatizacije.

U Rezoluciji se, između ostalog, potiču države članice da promoviraju potpuno korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija u unutrašnjem prometu te potiču ka punoj provedbi eTIR sustava.

Istaknuto je da veća uporaba novih tehnologija u unutarnjem prometu ima ogroman potencijal za pružanje rješenja koja poboljšavaju efikasnost, sprečavaju prometne nesreće, povećavaju intermodalnost i smanjuju zagađenje i stakleničke plinove.

Na sastanku Odbora razgovarano je o važnim temama o budućnosti upravljanja kopnenim prometom, kao i o pitanjima sigurnosti na cestama, uspostavi Fonda Ujedinjenih naroda za sigurnost na cestama.

Tema razgovora bili su i automatizacija, inteligentni prometni sustavi, digitalizacija, e-dokumenti, eCMR-u i eTIR-u, promet opasnih tvari i olakšavanje prelaska granica, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Biznis.ba / FENA