UPFBiH traži od članica da se pridržavaju mjera i održavaju privredne tokove

Foto: Arhiv

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) apeluje na svoje članice i sve poslodavce u Bosni i Hercegovini da se maksimalno pridržavaju preporuka i naredbi kriznih štabova u vezi sa sprečavanjem širenja pandemije COVID-19, s ciljem zaštite života i zdravlja radnika i stanovništva, ali i održavanja privrednih tokova.

Iz UPFBiH od nadležnih institucija zahtijevaju hitno poduzimanje mjera kako bi se se osiguralo poštivanje preporuka i naredbi kriznih štabova. U tom pravcu se insistira da nadležne institucije još aktivnije vrše nadzor nad provođenjem propisanih mjera u svim prostorima gdje se okuplja veći broj ljudi.

– Svjedoci smo povećanja broja zaraženih i broja oboljelih od koronavirusa i u skladu s tim insistiramo da nadležne institucije pojačaju nadzor nad provedbom propisanih mjera, kako bi se zaštitili životi i zdravlje građana, ali i privredni procesi. To ćemo jedino uspjeti strogim provođenjem propisanih mjera i jačim nadzorom – saopćeno je iz UPFBiH.

Iz UPFBiH apeliraju na dosljedno pridržavanje propisanih mjera i pojačan nadzorom nad njihovim provođenjem, jer je nužno osigurati kontinuitet ekonomskih aktivnosti u zemlji, kako se ne bi ugrozilo i ovo malo privrednih aktivnosti koje se odvijaju u zemlji. Podsjećaju na ogromne štete i posljedice koje je pretrpila privreda FBiH i BiH tokom prvih mjeseci pandemije, kada je većina kompanija svoje aktivnosti svela na minimum, a došlo je i do značajnog gubitka radnih mjesta.

Kako se taj scenario ne bi ponovio, iz UPFBiH još jednom apeluju na nadležne da se donesu adekvatne izmjene i dopune Zakona o radu FBiH kako bi se spriječila nova otpuštanja radnika i gubici radnih mjesta.

Osim pojačanog nadzora, iz UPFBiH od nadležnih insitucija insistiraju na edukacijama koje imaju za cilj prevenciju i sprečavanje širenja pandemije koronavirusa, što bi značajno pomoglo poslodavcima u organiziranju procesa rada uz minimalan rizik od širenja zaraze u njihovim poslovnim prostorima.

UPFBiH će početkom septembra organizirati edukacije za članice u saradnji sa Kriznim štabom FBiH i Kriznim štabom Ministarstva zdravstva FBiH. Na ovaj način Udruženje želi sačuvati živote i zdravlje radnika, osigurati nastavak ekonomskih aktivnosti u uvjetima pandemije za koju niko nije siguran koliko će još trajati i kada će završiti.

– Želimo odgovorno djelovati i raditi kako bismo osigurali da naši radnici budu zdravi, adekvatno plaćeni uz izmirene sve obaveze prema budžetskim i vanbudžetskim fondovima – naglašavaju iz UPFBiH.

Biznis.ba / FENA