Upošljavanje dva neurohirurga u KCUS i 54 doktora u šest zdravstvenih ustanova

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva zdravstva odobrila upošljavanje dva ljekara specijalista neurohirurga u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Kako je navedeno u zahtjevu te ustanove, radi se o ekstremno deficitarnom kadru neophodnom za zaštitu zdravlja građana Kantona i Federacije BiH.

Na istoj sjednici Vlada je usvojila listu poslodavaca koji ispunjavaju uvjete za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja doktora medicine “Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo”.

Na osnovu raspisanog javnog poziva Javne ustanove upućenog poslodavcima, odnosno javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama s područja Kantona Sarajevo za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja doktora medicine, okončan je postupak izbora poslodavaca, kojima će Služba, u periodu od 12 mjeseci, mjesečno refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 1.300 KM po novouposlenoj osobi za dio isplate plaća i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa.

Uvidom u prispjele aplikacije konstatirano je da uslove Javnog poziva ispunjava šest zdravstvenih ustanova koje će zaposliti 54 nezaposlena doktora medicine, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Biznis.ba / FENA