Uprava francuskog grada kupila kuću i u teglama pronašla blago vrijedno 500.000 eura

Uprava grada Moreza, koji se nalazi u francuskom okrugu Jura, nedavno je kupila kuću za 130.000 eura, a u kojoj je u odbačenim teglama pronađeno hiljadu zlatnika i pet zlatnih poluga.

Objava gradonačelnika Moreza Laurenta Petita o pronalasku ogromnog blaga, na posljednjem je sastanku članova gradskog vijeća izazvala veliku radost, jer je budžet tog malog grada s 5.000 stanovnika od sada povećan za 500.000 eura, kolika je vrijednost iznenadnog pronalaska.

Kupljenu kuću je gradska uprava planirala obnoviti, otvoriti dvije prodavnice u prizemlju i adaptirati gornje spratove u stanove. Međutim, niko od članova gradskog vijeća nije mogao ni slutiti da kuća vrijedi mnogo više od 130.000 eura koliko je plaćena.

Martine Riallan, jedna od članica vijeća, kazala je da je kupljena nekretnina bila u vrlo lošem stanju. Dodala je da je uz to bila prepuna svakakvih predmeta, od kutija punih starih čarapa do gomile iskorištenih plastičnih kutija za pakovanje margarina.

“Podijelili smo se po spratovima i krenuli u čišćenje. Mene je zapao drugi sprat. Nakon što sam ispraznila dvadesetak velikih vreća naletjela sam na plastičnu kesu punu starih tegli za kisele krastavce i odbačenih praznih limenki kafe. Shvatila sam da su pune kovanica, ali nije mi palo na pamet da je riječ o vrijednim starim novčićima. Tek kad sam ugledala zlatne poluge, srce mi je počelo ubrzano lupati”, ispričala je Riallan za francuske medije.

Kad smo otkriveno blago predali na procjenu, stručnjaci su nam rekli da vrijedi oko 500.000 eura. Poluge i novčiće decenijama su čuvali članovi porodice Jobez, zapravo stare porodice gradskih urara, a u njoj su dugo živjeli njeni posljednji potomci, četvero braće i sestara, svi samci.

Kružile su glasine o tome da se u kući nalazi skriveno blago, ali rijetko ko je u to vjerovao.

Nakon smrti posljednje članice porodice Jobez, nasljednici kuće, daleki rođaci porodice, odlučili su je prodati zajedno s namještajem i svim predmetima.

Gradska uprava ju je kupila za 130.000 eura, ali višestruko je profitirala jer su po zakonu kupci nekretnine vlasnici svega što u njoj zateknu.

 

Biznis.ba