Upravni odbor CIGRE BiH – Sveobuhvatna analiza elektrodistribucije

Upravni odbor Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BH K CIGRE) na današnjoj sjednici u Sarajevu analizirao je dosadašnji rad i predstojeće aktivnosti.

Predsjednik BHK CIGRE Edhem Bičakčić u izjavi za novinare najavio je da će drugo savjetovanje o elektrodistribuciji BH komiteta CIRED biti održano u Mostaru od 25. do 27. oktobra.

–  Ono će biti hibridno, dakle imat ćemo stvarno i online savjetovanje za šta su stvorene tehničke preTpostavke. CIRED je velika međunarodna organizacija koja se bavi distribucijskim mrežama. O aktuelnom stanju i perspektivama u ovom segmentu elektroenergetike 160 autora napisalo je 62 referata koji će biti predstavljeni i prodiskutovani u okviru šest studijskih komiteta – kazao je Bičakčić, dodajući da će u ovaj ovaj događaj direktno ili putem linka biti uključeni stručnjaci iz distribucijskih preduzeća, instituta, fakulteta, proizvođača opreme, potrošača, regulatora…

Organizator će pri tome, kako je naglasio Bičakčić, ispoštovati sve preventivne mjere u vezi sa sprečavanjem širenja Covida.

– Uvodna izlaganja, među ostalim, bit će posvećena uticaju Covida, novim trendovima unutar distribucije, prije svega  digitalizacije, decentralizacije, distribuirane proizvodnje električne energije, zelene energije, odnosno elektromobilnost i sve ono što je sada izazov, a čiji je ukupni rezultat da će, unatoč svim ovim dešavanjima, potrošnja električne energije rasti – naglasio je Bičakčić.

Funkcioniranje elektroenergetskog sistema u doba Covida bilo je kontinuirano i sigurno. To je, po njegovim riječima, postignuto značajnim planiranjem resursa, ljudskih i tehničkih.

Tokom trajanja savjetovanja u Mostaru bit će upriličena i Skupština Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE, te sjednice Foruma žena u inžinjerstvu i Foruma “Mladi inženjeri”.

Predsjednica  Foruma žena u inžinjerstvu Maja Muftić- Dedović autorica je promotivnog materijala o aktivnostima komiteta CIGRE i CIRED, koji će biti predstavljen na savjetovanju, a video materijal je, kako je kazala,  obuhvatio i budući vjetropark na platou Podveležja.

Članica UO BH K CIGRÉ Sabina Dacić-Lepara podsjetila je da Regionalni komitet CIGRE za jugoistočnu Evropu (SEERC), odnosno regiju SEERC čini 17 članica, te da ima mnogo širi kontekst.

– BiH je veoma aktivna u regiji SEERC-a, jedna od najaktivnijih članica i treba da preuzme predsjedavanje od 2023. do 2025. godine. Kruna svega bit će međunarodna konferencija SEERC-a koja će 2025. godine biti održana u Sarajevu – kazala je Dacić-Lepara.

 

(FENA)