USAID-ov projekt ‘Diaspora Invest’ predstavljen u Mostaru

U sklopu projekta “Diaspora Invest”, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u četvrtak je u Mostaru organizira info sesiju u okviru koje je predstavljen javni poziv za dodjelu bespovratnih grant sredstava za povećanje investicija iz dijaspore i otvaranje novih radnih mjesta kroz neposredna ulaganja, prijenos znanja i uvođenje novih tehnologija u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o grant programu koji podržava mala i srednja preduzeća koja nisu starija od tri godine i dijelom su ili u potpunosti u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore.

Po riječima Armina Alijagića iz nevladine organizacije “Naša perspektiva”, koja je partner ovog projekta, ovo je četvrti poziv za dodjelu bespovratnih sredstava i on je otvoren do kraja tekućeg mjeseca.

Naglasio je kako se dodjeljuje do 50 hiljada maraka, i to uglavnom za sektore turizma, IT-a, metala, tekstila, prerađivački sektor, poljoprivredu i drugo.

– Može se aplicirati do 50 hiljada maraka, a s druge strane očekujemo da sami aplikanti ulože minimalno isto toliko sredstava – pojasnio je Alijagić.

Cilj je projekta, dodao je, pružiti podršku dijasporskim investitorima u procesu ulaganja u BiH, odnosno aktivirati finansijske resurse bh. dijaspore.

– Do sada je dijapsora bila uključena uglavnom kroz slanje novčanih doznaka porodici i prijateljima, a kroz ovaj projekt želimo da se oni malo više uključe u razvoj ekonomije BiH – istakao je Alijagić.

Ocijenio je kako ovo nije zadnji javni poziv te da su u prva tri poziva imali preko trideset kompanija koje su podržali s iznosom od preko jedan milion maraka.

– Projekt je petogodišnji, a trenutno smo pri kraju implementacije druge godine projekta, tako da ostaju još tri godine implementacije i još pet ovakvih poziva – naglasio je Alijagić.

 

Biznis.ba / FENA