Usvojen Pravilnik za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji u Brčko distriktu

Vlada Brčko distrikta usvojila je na sjednici održanoj u četvrtak Pravilnik o načinu i uvjetima za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2018. godinu.

Zoran Gajić, predstojnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo, kazao je kako su u ovogodišnji Pravilnik uvedene određene novine u odnosu na prethodne godine, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.

Po njegovim riječima, u Pravilniku su definirani namjena, uporaba, kriterij, uvjeti i način proizvodnje kako bi poljoprivredni proizvođači i farmeri ostvarili pravo na poticaj i dobili sredstva.

– Ovim Pravilnikom uvedena je novina, i to oblast uzgoja ribarstva, odnosno proizvodnja ribe. Poboljšali smo onu proizvodnju koja nije do sada bila u dovoljnoj mjeri razvijena, a bila je potrebna na tržištu Distrikta. Također, uveli smo i sustav praćenja i kontrole nadzora. Sredstva su osigurana u visini od 9.000.000 maraka i nakon današnjeg usvajanja i objave u Službenom glasniku Brčko distrikta BiH, svi korisnici mogu se obratiti našem Odjelu – kazao je Gajić, poručivši kako će svi oni koji ispune kriterije i uvjete moći ostvariti svoja prava i dobiti novčana sredstva za poticaj.

Dodao je kako su u tijeku i pregovori u vezi s izradom strategije za poljoprivrednu proizvodnju na temelju koje će se moći odrediti koliko i koje proizvode treba poticati.

Vlada Brčko distrikta BiH na sjednici je razmatrala i Prijedlog odluke o rješavanju statusa obuhvata rijeke Brke te donijela zaključak da povjerenstvo u roku od sedam dana izvrši procjenu vrijednosti nekretnina i dostavi je članovima Vlade.

Vlada je također odobrila Izvješće o izvršenju Proračuna Brčko distrikta BiH za prva tri mjeseca 2018. godine, koje će biti proslijeđeno Skupštini Brčko distrikta BiH. Naime, za prva tri mjeseca prikupljeno je 50.470.848 maraka prihoda, a potrošeno 28.821.432 maraka.

Usvojen je i Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija za postupanje pri odobravanju jednokratne novčane pomoći za slučaj smrti demobiliziranih branitelja i članovima uže obitelji umrlog demobiliziranog branitelja na području Brčko distrikta BiH, kao i Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za slučaj smrti demobiliziranog branitelja i članovima uže obitelji umrlog demobiliziranog branitelja.

– Planirana su sredstva u Proračunu za 2018. godinu u ukupnom iznosu od 170.000 maraka, a Odlukom o kriterijima i Odlukom o Programu i načinu raspodjele sredstava stvoren je pravni okvir za funkcioniranje ovoga projekta u potpunosti i predviđeno je da se u slučaju smrti nositelja prava, odnosno demobiliziranog branitelja obitelji isplati 1 000 maraka, a demobiliziranom branitelju u slučaju smrti člana uže obitelji isplaćivat će se iznos od 300 maraka. Zahtjevi se mogu podnositi od sutra – kazao je Senad Bešić, voditelj Službe za braniteljsko-invalidsku skrb i civilne žrtve rata Vlade Brčko distrikta BiH.

Vlada je na današnjoj sjednici razmatrala Izvješće o pravdanju dotacijskih sredstava Javnog poduzeća “Komunalno Brčko”.

Predstojnik Odjela za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Zoran Bulatović kazao je da je time ispunjen uvjet za dodjelu dotacijskih sredstava za ovu godinu u iznosu od 2.300.000 maraka.

– Riječ je o pet programa koji su planirani: 1.200.000 maraka izdvojeno je za nabavu vozila, osnovnih sredstava; 300.000 maraka za nabavu mobilne spalionice; 100.000 maraka za nabavu novogodišnjeg nakita; 200.000 maraka su subvencije zateznih kamata na električnu energiju i 500.000 maraka za izgradnju novih trafostanica – ustvrdio je Bulatović.

Članovi Vlade odbili su amandmane na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu BiH koje su predložili zastupnici Admir Nuković i Tomislav Stjepanović.

 

Biznis.ba / FENA