Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gospodarskim društvima

Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gospodarskim društvima, čiji je cilj stvaranje normativnih pretpostavki za privlačenje što većeg broja domaćih i stranih investicija.

Izmjene i dopune predviđaju pojednostavljenje registracije poslovnih subjekata u Federaciji BiH uspostavljanjem jednošalterskog sistema.

U tom kontekstu, Federalna vlada izražava snažno opredjeljenje za pojednostavljenje postupaka registracije i jačanje transparentnosti u ovoj oblasti.

Jedna od novina je da se upis u registar društva, vođenje i održavanje registra u tiskanom i elektroničkom obliku i objavljivanje registracije vrši u skladu s propisima o registraciji poslovnih subjekata u FBiH.

Osnivački akt u formi elektronskog dokumenta sadrži potpise osnivača u skladu s propisima kojim se u Federaciji BiH uređuju elektronski potpis i elektronski dokument.

Kako je obrazloženo, nakon što je Vlada FBiH usvojila Reformsku agendu, identificirane su dalje aktivnosti usmjerene ka nastavku usklađivanja poslovnog okruženja i jačanju jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH.

S ciljem pojednostavljenja registracije poslovnih subjekata, Vlada se opredijelila za uspostavljanje jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata. S tim u vezi, uspostavljena je i interresorna radna grupa za analizu stanja, kreiranje i provedbu preporuka za uspostavljanje ovog sistema, a uz podršku Britanskog veleposlanstva i Grupacije Svjetske banke.

Vlada Federacije BiH je opredijeljena da nastavi ulagati napore s ciljem pojednostavljenja postupaka i jačanja transparentnosti u ovoj oblasti, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA)