Veća proizvodnja šumskih sortimenata, manja prodaja

U Republici Srpskoj je u prvom kvartalu ove godine proizveden 348.361 metar kubni šumskih sortimenata ili za 6,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistku.

Od ukupne proizvedene mase, na sortimente lišćara otpada 184.772 metra kubna, dok je 163.589 metara kubnih sortimenti od četinarskog drveta.

Najzastupljeniji u proizvodnji bili su trupci kojih je u prvom kvartalu ove godine proizvedeno 120.675 metara kubnih od četinarskog, te 68.055 metara kubnih od lišćarskog drveta.

U Srpskoj je u prvom kvartalu prodato 270.324 metra kubna raznih šumskih sortimenata ili za 3,5 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Najzastupljeniji u prodaji takođe su bili trupci.

Na kraju ovog perioda na zalihama je bilo 211.535 metara kubnih raznih šumskih sortimenata.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da su u šumarstvu u proizvodnji sortimenata, nakon prva dva mjeseca podbačaja, u martu bili povoljni uslovi koji su omogućili realizaciju proizvodnje u mnogo većem procentu u odnosu na mart prethode godine.

“Disbalans između većeg obima proizvodnje od obima prodaje je nastao zato što nivo proizvodnje obavljen sječom nije moguće u potpunosti staviti u funkciju prodaje i dalje realizacije, a pri tome se najviše problema javlja kod kooperanata i ta dinamika bi se morala usaglasiti”, naveo je Šinik.

Prema njegovim riječima, drugi i treći kvartal su periodi kada se dostižu najveći produktivni obimi u šumarstvu i zbog toga bi trebalo izjednačiti procente ostvarene proizvodnje i prodaje.

 

Biznis.ba / SRNA