Velić: Omogućiti nastavak rada u ‘Pobjedi’ ali uz preventivne mjere

Kantonalni štab civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) na današnjoj sjednici prihvatio je zaključak Vlade BPK da se po isteku naredbe od 19. marta o obustavi rada u industrijskoj zoni „Pobjeda“, omogući nastavak proizvodnje na ovom lokalitetu, ali uz poduzimanje niz preventivnih mjera.

– Zavod za javno zdravstvo BPK izvršit će ponovo dezinfekciju cijelog prostora industrijske zone. Uvjet je i postavljanje termalnih kamera na kapiju firmi, da se osiguraju sve potrebne mjere zaštite za radnike uz zaštitnu opremu i dezinfekciju svih uposlenika pri ulasku i izlasku te da se rad organizira u smjenama. Da li su se stekli uvjeti za početak rada provjerit će sanitarni inspektor i epidemiolog – pojasnila je komandantica Kantonalnog štaba civilne zaštite BPK Edita Velić.

Naglasila je da je data i preporuka zdravstvenim ustanovama, institucijama, privrednim subjektima i drugim pravnim osobama na području BPK-a da postave dezinfekcijske tunele na ulazima u objekte.

„U skladu s naredbom Federalnog štaba civilne zaštite, Uprava policije MUP BPK Goražde i Kantonalna uprava civilne zaštite BPK će obići lokaciju za prinudnu izolaciju osoba koje krše rješenje o izolaciji a tim osobama bit će izrečene i novčane kazne. Pozivamo te osobe da se pridržavaju rješenja i tako izbjegnu ovakve sankcije“, istakla je Velić.

Kantonalni štab civilne zaštite danas je van snage stavio naredbu kojom se ograničava radno vrijeme u djelatnosti trgovine na području BPK-a do 16.00 sati.

„Rad u djelatnosti trgovine, umjesto dosadašnjih 16.00 ograničava se do 18.00 sati, izuzev apotekama, bezinskim pumpama isključivo za usluge točenja goriva, i pekarama, uz poduzimanje neophodnih mjera zaštite. Također, van snage stavljena je i tačka naredbe kojom se ograničava prodaja neprehrambenih proizvoda u tržnim centrima“ – pojasnila je komandantica KŠ CZ BPK.

Biznis.ba / FENA