Velika afera potresa Aluminij, nakon Gadžića oglasio se i NO

Povodom medijskog istupa direktora mostarskog Aluminija Maria Gadžića glede korupcijskog skandala u mostarskom Aluminiju priopćenjem za javnost se obratio Nadzorni odbor ovoga društva.

U nastavku reakcija:

„Dana 22.06.2018. godine Nadzorni odbor je održao izvanrednu sjednicu sa točkom dnevnog Trenutno stanje u društvu. Povod održavanja ove sjednice su e-mail očitovanja izvršnoga direktora Dražena Pandže i predsjednika NSZ Alumnija Romea Biokšića koji su zaprimljeni u utorak.

U istim očitovanjima i gospodin Pandža i gospodin Biokšić navode da su, svaki ponaosob, razgovarali sa gospodinom Gadžićem te da su tom prilikom iznesene sumnje u moguća počinjenja kaznenih djela. Nadzorni odbor je odmah uputio obojicu da su dužni sumnju da je kazneno djelo počinjeno prijaviti nadležnim institucijama, što je gospodin Pandža i učinio isti dan te je o istom obavijestio službenike MUP-a tražeći upute za daljnje postupanje.

Gospodin Gadžić dva sata prije održavanja današnje sjednice Nadzornoga odbora, a nakon što je dobio informaciju da je gospodin Pandža sve prijavio nadležnim institucijama, upućuje članovima Nadzornoga odbora e-mail o navodnim inkriminirajućim radnjama. Nadzorni odbor je u punom sastavu jednoglasno donio Zaključak da se svi zaprimljeni materijali hitno dostave MUP-u na daljnje postupanje.

Radi vremenskog slijeda događanja Nadzorni odbor napominje da je navedeni zaključak donio jednoglasno jutros u 11,00 sati, te da nije imao nikakve informacije o popodnevnim medijskim istupima gospodina Gadžića“, stoji u priopćenju.

Direktor mostarskog Aluminija Mario Gadžić optužio je u petak dio uprave kompanije, Nadzornog odbora i sindikata te dostavio dio dokaza o korupcijskoj aferi povezanoj s uzimanjem mita za zapošljavanje tek nekoliko sati nakon što je Nadzorni odbor najavio kako će ga smijeniti s mjesta direktora.

Biokšić: Gadžić mi je prijetio, snimka je montirana manipulacija

Gadžić je u dopisu Nadzornom odboru Aluminija kojega je proslijedio i medijima za korupciju optužio člana Nadzornog odbora Dalibora Miloša, člana uprave poduzeća Dražena Pandžu te predsjednika Nezavisnog sindikata radnika Aluminija Romea Biokšića, prenosi Hina.

Gadžić je rekao kako je dobio informacije da je neimenovana žrtva iznude početkom lipnja pristala platiti 8.500 eura za zaposlenje u Aluminiju, a kao posrednik u tome poslu pojavio se upravo Biokšić. Nakon toga je, tvrdi Gadžić odlučio, sam istražiti slučaj “čuvajući Aluminij od javne afere”, no na kraju je, ipak, o aferi izvijestio javnost.

Direktor Gadžić se, kako navodi u pismu, susreo sa žrtvom iznude, koja se nedugo nakon toga našla na popisu onih koji su trebali dobiti posao. Gadžić je nakon toga angažirao kriminalističkog inspektora, no u dopisu se ne navodi koji i koje agencije. Taj je inspektor snimio navodni razgovor između predsjednika sindikata i žrtve iznude te napravio fotografije susreta. I taj je materijal također dostavljen medijima.

U audio snimci se spominje i da će Gadžić biti smijenjen, te da je protiv njega organiziran štrajk da bi se to dogodilo. Nakon toga direktor Gadžić je razgovarao s Biokšićem i članom uprave Pandžom koji su mu navodno sve obećali rasvijetliti. Umjesto toga oni su podnijeli prijave policiji o ovoj aferi.

Na ove optužbe Biokšić odgovara kako su snimke koje je direktor Mario Gadžić predočio javnosti, ”čista montirana manipulacija i falsifikat”.

Biznis.ba