Verveer: U fokusu su prepreke sa kojima se žene susreću na putu svog razvoja

Centar za promociju civilnog društva CPCD organizirao je danas javno predavanje: “Žensko liderstvo: Strateški imperativ prosperitetnog i mirnog svijeta “.

Kako je kazala direktorica CPCD-a Aida Daguda, Centar je domaćin javnog predavanja ambasadorice i specijalne predstavnice predsjedavajućeg OCSE-a za pitanja rodne ravnopravnosti Melanne Verveer čiji savjeti, mišljenja i stavovi su se uvažavali u Bijeloj kući tokom mandata Bila Klintona i Baraka Obame.

Daguda je istakla da je Melanne Verveer specijalna predstavnica predsjedavajućeg OSCE-a za pitanja rodne ravnopravnosti i izvršna direktorica Georgetown instituta za žene, mir i sigurnost Univerziteta Georgetown.

– Ambasadorica Verveer je ranije bila prva američka ambasadorica za globalna ženska pitanja i na taj položaj ju je imenovao predsjednik Obama 2009. godine. Predsjednik Obama ju je također imenovao za predstavnicu SAD-a u Komisiji UN-a o statusu žena – kazala je Daguda.

Ttokom Klintonove administracije, bila je pomoćnica predsjednika i načelnika štaba Prvoj dami.

– Uložila je napore za osnivanje Predsjedničkog međuagencijskog vijeća za žene, te je pomogla u usvajanju Zakona o zaštiti žrtava trgovine ljudima iz 2000. godine. Ona je koautorica knjige Brzo naprijed: Kako žene mogu postići moć i svrhu – naglasila je Daguda.

Suosnivačica je međunarodne nevladine organizacije za investiranje u žensko liderstvo Globalno partnerstvo Vital Voices, gdje je od 2000. do 2008. godine bila predsjedavajuća i jedna od direktorica.

– U fokusu govora su prepreke sa kojima se žene susreću na putu svog ličnog i profesionalnog razvoja, kako u zemljama u sukobu, onim sa manje razvijenim ekonomijama tako i u svjetskim ekonomskim silama – kazala je Verveer.

Kazala je da napredak žene znači napredak za cijelo društvo, ali najčešće to ne shvataju svi na pravilan način.

– OSCE djeluje u tri dimenzije, jedna je vojno – politička, druga dimenzija je eknomija, prepoznavanje značaja ekonomskog učešća, i treća dimenzija su ljudska prava i demoktatsko upravljanje– kazala je Verveer, ističući da je vrlo važno imati na umu šta ove dimenzije predstavljaju.

Ambasadorica Verveer je govorila i o vlastitom iskustvu na različitim rukovodećim pozicijama, navodeći ubjedljive razloge zašto žene moraju biti ravnopravne učesnice u procesima donošenja odluka koje oblikuju naša društva.

Biznis.ba / FENA