Vinko Jakić izvlači namještaj iz hotela “Emiran” u svoju vikendicu

Vinko Jakić, direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, namještaj iz hotela “Emiran” u Nedžarićima, kojim već godinama upravlja ova agencija, izvlači i nosi u svoju privatnu vikendicu.

Ovo tvrde za “Dnevni avaz” uposlenici ove agencije i radnici hotela.

Radnici tvrde da su ranije upozoravali na brojne zloupotrebe Jakića, koji je godinama bio kadar HSP-a, ali je iz članstva isključen zbog sumnje u finansijske malverzacije. Jakićeva vikendica s bazenom nalazi se u mjestu Oćevija kod Vareša.

On je ranije demantirao da radnici hotela rade u njegovoj vikendici, kao i da goste hotela preusmjerava u svoj privatni smještaj. Ali, i dalje se ponavljaju optužbe radnika da on to uporno radi, kao i da u vrijeme pandemije koronavirusa, razvija privatni biznis.

Pojedini mediji objavili su prošle godine da Jakić radnike hotela koristi i za čišćenje vikendice.

Jakić danas nije odgovarao na brojne telefonske pozive, a kasnije je isključio mobitel.

Hotel “Emiran” u Nedžarićima jedna je od najvrjednijih oduzetih imovina, kojom trajno raspolaže ova Agencija, a nakon što su prijašnji vlasnici osuđeni zbog porezne utaje i pranje novca.

Oduzeta je i benzinska pumpa “Umax” koja se nalazi u Vogošći.

Ove dvije firme bile su u vlasništvu Emira Šarića i Hasiba Bjelića ukupne vrijednosti oko 14 miliona maraka.

Presudom Vrhovnog suda FBiH od 7. avgusta prošle godine ova imovina je oduzeta Šariću i Bjeliću i s tom presudom prelazi u trajno vlasništvo FBiH. Agencija ovim firmama i novcem koji se u njima obrće upravlja već tri i po godine.

Nema izvještaja

Za tri i po godine Agencija ni jednom u svojim izvještajima nije izvijestila Vladu FBiH, odnosno Parlament FBiH, o tačnom iznosu prometa i dobiti u tim firmama.

(Avaz)