Vinski festival Sarajevo Wine Weekend sutra u Narodnom pozorištu

Vinski festival Sarajevo Wine Weekend, odnosno njegovo ljetno izdanje pod nazivom Fina degustacija, bit će održan 22. juna u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Tradicionalno, festival se otvara noć ranije, u četvrtak 21. juna, ekskluzivnom večerom, a ovoga puta je partner najpoznatijeg i najvećeg bh. vinskog festivala restoran LibertAs.

Kako je rečeno na pres-konferenciji u Sarajevu, Wine Weekend i kompanija Fina Vina od samog početka održavanja festivala insistiraju na lokacijama od kulturnog i historijskog značaja, poput Doma OSBiH i Botaničke bašte Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Logičan odabir u ovom nizu je, kako je rečeno, hram kulture, sarajevsko Narodno pozorište.

Kako je kazala Najra Krvavac iz kompanije Fina Vina d.o.o., u želji da ponude različite koncepte vinske degustacije tržištu i publici, Fina degustacija je proljetno/ljetni festival vina i razlikuje se od prošlogodišnjeg, majskog festivala.

– Fina degustacija nije samo festival. Zamišljen je kao mjesto susreta vinara, promocija tržišnih potencijala i prezentacija određenog broja vinarija u intimnijem prostoru Narodnog pozorišta u Sarajevu – istakla je Krvavac.

Iz kompanije Fina Vina d.o.o. Amir Beširević naglasio je da je cilj festivala promocija vinske industrije i kulture vina, turizma i ugostiteljstva, proširenje gastro ponude Bosne i Hercegovine, kao i promjena imidža BiH u promociji i razvoju sajamskog i festivalskog turizma.

– Fina degustacija je jednodnevni događaj koji će okupiti regionalne vinare i gastro izlagače. Prvi dio događanja je posvećen tržišnim i partnerskim razmjenama iskustava, a drugi prezentaciji za publiku. Od 17 do 21 sat, publika će, kao i na ranijim festivalima, imati priliku isprobati vinske klasike, ali i novitete na vinskoj sceni, od kojih će neki biti prvi put predstavljeni na bh. tržištu – kazao je Beširević.

Narodno pozorište će biti otvoreno za publiku, koja će u foajeu u imati priliku razgovarati s vinarima i degustirati, kako je rekao Beširević, najbolje od najboljih.

 

Biznis.ba / FENA