Više od 30 izlagača na virtualnom sajmu boračkih zadruga HNK

Dvodnevni virtualni sajam boračkih zadruga Hercegovačko-neretvanskog kantona svečano je otvoren u četvrtak, a okupio je 34 izlagača koji su, između ostalog, predstavili svoje proizvode od voća, povrća, voćnih i povrtnih prerađevina te proizvode od ljekovitog bilja.

Cilj sajma, koji se održava na internetskoj stranici www.rc-braniteljskiproizvodi.info, je buđenje poduzetničkog duha u boračkoj/braniteljskoj populaciji koji, po riječima organizatora, uz učinak radno- terapijskog djelovanja, donosi obostrano dobro zajednici i porodičnim boračkim gazdinstvima.

– Zbog nemogućnosti ličnih kontakata odlučili smo se za digitalno komuniciranje naših proizvođača s građanima, odnosno potencijalnim kupcima kako bi im predstavili što to borci proizvode i u konačnici da te iste proizvode mogu kupiti online narudžbom s plaćanjem po preuzimanju robe – kazao je ministar za pitanja boraca HNK-a Oliver Soldo.

Želja im je, kaže ministar, da borci izbjegnu tržišne centre, ali i da građani dobiju zdrave i kvalitetne proizvode.

– Ono što doista želimo je da borci u ovoj nemilosrdnoj tržišnoj konkurenciji izbjegnu tržišne centre sa svojim proizvodima, da svježina bude njihova komparativna prednost i da taj proizvod u roku od 24 sata dođe sa njive na trpezu te da naši građani uživaju u najkvalitetnijim proizvodima – naglasio je Soldo.

Kako je dodao, od 34 izlagača na sajmu, 20 ih je iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, a ostali su iz Zapadnohercegovačkog, Livanjskog i Srednjobosanskog kantona, kao i iz Republike Hrvatske.

– Na sajmu je prisutno 17 boračkih zadruga te 17 ostalih oblika organiziranja boraca sa preko 100 različitih proizvoda, od voća, povrća, voćnih i povrtnih prerađevina, rukotvorina, čajeva, te proizvoda od meda – kazao je Soldo te pozvao sve one koji imaju imalo interesovanja da se uključe na navedenu internetsku stranicu i da na neki način budu podrška borcima u njihovoj proizvodnji.

Direktor Referalnog centra “Branitelj/borac zadrugar” Damir Radić naglasio je kako je sajam jedan od jako bitnih koraka koji bi trebao biti prekretnica prema omasovljavanju i kvaliteti rada samih boračkih zadruga i boraca pojedinaca, napominjući kako smatra da će ovakvi koraci jako brzo dati rezultat.

Ovogodišnji sajam, koji se održava pod geslom “Sjeti se hrabrosti, svjedoči vrijednosti. Kupuj boračko”, nadovezuje se na dosadašnja dva sajma boračkih zadruga u HNK, a organiziraju ga Ministarstvo za pitanja boraca HNK i Referalni centar “Branitelj/borac zadrugar”.

Protekla dva sajma boračkih zadruga u HNK održavana su u ulici Nikole Šubića Zrinjskog i bila su dobro posjećena od kupaca i predstavnika institucija i, tada se izrazila želja da manifestacija postane tradicija te da navedeni kanton izraste u ključno mjesto susreta svih boraca koji u zadrugarstvu vide svoju budućnost.

(FENA)