Višković i MMF o reorganizaciji javnih preduzeća u RS

Predsjednik Vlade Reublike Srpske (RS) Radovan Višković razgovarao je danas sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Martinom Petrijem o stanju u javnim finansijama, pripremama budžeta za 2020. godinu, planiranim reformama, te stanju i reogranizaciji javnih preduzeća u RS.

Razmijenjena su mišljenja i stavovi po pitanju reformi u zdravstvenom sektoru, koje Vlada planira provoditi, kao i po pitanju reorganizacije javnih preduzeća.

Predstavnici MMF-a izrazili su očekivanja da će uskoro biti formirana vlast na svim nivoima, kako bi saradnja i predviđene aktivnosti po pitanju podrške bile nastavljene u narednom periodu.

Višković je istakao da je RS finansijski i fiskalno stabilna, iako su budžet i mnoge reformske aktivnosti, kao i realizacija važnih infrastrukturnih projekata, zaustavljeni zbog neformiranja Vijeća ministara, saopćeno je iz entitetske vlade.

Dosadašnja saradnja Vlade i MMF ocijenjena je korektnom i istaknuto opredjeljenje da se na partnerskim osnovama nastavi i u budućem periodu.

 

(FENA)