Vlada FBiH i EPBiH danas o deblokadi računa rudnika

Današnji sastanak predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH trebao bi riješiti pitanje koje se odnosi na blokadu rudnika iz sastava tog koncerna, a koje je početkom ove sedmice blokirala Porezna uprava FBiH – najavio je v.d. direktora ZD RMU Zenica Dragan Peranović.

On je rekao da bi na da bi na sastanku trebalo biti dogovoreno na koji način će biti plaćen dug prema Poreznoj upravi FBiH, te da bi danas trebalo doći i do deblokade računa.

Napominje kako su trebali isplatiti i plaće za 1.247 radnika zeničkih rudnika “Raspotočje” i “Stara jama”, a za šta u neto iznosu trebaju osigurati oko 1.300.000 KM.

“Realnije je da ćemo plaće moći isplatiti tek u ponedjeljak, jer smo, zbog blokade računa, tražili od naših partnera da nam dug za isporučeni ugalj uplate tek po deblokadi računa. Uglavnom, imamo osiguran novac za plaće”, kaže Peranović.

Direktor ZD RMU Breza Muamer Omerhodžić također potvrđuje da je dobio informaciju kako će danas biti održan sastanak u Vladi FBiH, na kojem će biti dogovaran način deblokade računa i njegovog preduzeća.

“Nadamo se da će dogovor biti postignut i račun deblokiran. Mi, također, imamo osiguran novac za plaće naših 1.118 radnika, ali čekamo deblokadu računa”, ističe Omerhodžić.

Zenički su rudnici zbog neplaćanja doprinosa na plaće blokirani na iznos od 4,9 miliona KM, a ZD RMU Breza na iznos od oko 4,5 miliona KM, mada su ukupni dugovi oba preduzeća po tom osnovu znatno veći.

Biznis.ba / BHRT