Vlada FBiH za programe zaštite okoliša izdvaja 428.969 KM

Od ovog iznosa je 128.969 maraka planirano kao podrška aktivnostima koje se poduzimaju u BiH zbog izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori u Hrvatskoj

Vlada Federacije BiH je na sjednici u četvrtak u Mostaru, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, usvojila Program utroška sredstava utvrđen ovogodišnjim Proračunom FBiH za provođenje Akcionog plana Strategije okoliša, u ukupnom iznosu od 428.969 maraka.

Od ovog iznosa je 128.969 maraka planirano kao podrška aktivnostima koje se poduzimaju u BiH zbog izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori u Hrvatskoj, a s ciljem sprečavanja negativnih posljedica do kojih bi ovakvo odlagalište dovelo, priopćio je Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Iznos od 250.000 maraka predviđen je za podršku boljem funkcioniranju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u FBiH, iz nadležnosti nižih razina vlasti. Korisnici ovih sredstava su institucije i općine koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima (spomenicima i parkovima prirode, te zaštićenim pejzažima: Prokoško jezero, Konjuh, Blidinje, Hutovo blato, Trebević, Bentbaša, pećina Vjetrenica, Tajan i drugi).

Namjena ovog programa je očuvanje biodiverziteta i geodiverziteta zaštićenog područja kroz održivo upravljanje i jačanje javnih ustanova koje njima upravljaju.

Za oporavak hardvera, te nadogradnju i održavanje u testnom periodu Registra o postrojenjima i zagađivanjima u FBiH, izradu aplikacija za uspostavu Registra opasnih supstanci, Registra akcidenata u okolišu i Registra okolišnih dozvola planirano je 50.000 maraka. Korisnici ovih sredstava su IT kuće čije su djelatnosti održavanje računarskih hardvera i mreža i razvoj softvera/aplikacija, ističe se u priopćenju.

 

 

Biznis.ba