Vlada Japana odobrila više od 400.000 eura za projekte u Vitezu, Foči i Zenici

Ceremonija potpisivanja grant ugovora bit će održana sutra u prostorijama Ambasade Japana u Sarajevu, a ceremoniji će prisustovati ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto, najavljeno je iz Ambasade Japana u BiH.

Za projekt Podrške deminiranja u Vitezu dodijelit će 271.029 eura (oko 530.087 KM). Projekt deminiranja implementirat će Unapređenje ljudske bezbjednosti (ITF) u suradnji s BHMAC-om i lokalnom zajednicom. Projekt sufinansira Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini sa oko 15.800 eura. ITF je humanitarna, neprofitna organizacija osnovana od Vlade Republike Slovenije. Implementacijom tog projekta, bit će oslobođeno 225.400 kvadratnih metara zemljišta zagađenog minama u Vitezu i predano lokalnom stanovništvu na korištenje.

Za Projekt Obnove zgrade Osnovne škole ‘Skender Kulenović’ u Zenici odobreno je 80.565 eura (oko 157.572,11 KM). To će omogućiti zamjenu školskih prozora, prozorskih okvira i vrata u zgradi te osnovne škole. Škola je osnovana 1978. godine, a prozori nikad nisu zamijenjeni. Zahvaljujući toj donaciji oko 970 učenika, nastavnika i osoblja imat će korist od tog projekta.

Za projekt Obnove zgrade Osnovne Škole ‘Sveti Sava’ u Foči odobreno je 60.886 eura (oko 119.081,61 KM). To će omogućiti zamjenu podova, vodovodnih instalacija i toaleta u toj zgradi.

“Budući da su objekti ozbiljno oštećeni zbog starosti i pogođeni poplavama u 2010. i 2014. godini, to je uzrokovalo problem. Naročito se odrazilo na sigurnost učenika u učionicama i higijenskom okruženju u školi. Zahvaljujući toj donaciji oko 750 učenika, nastavnika i osoblja imat će korist od tog projekta”, navodi se.

Vlada Japana pridaje veliku važnost osnovnim sektorima, uključujući obrazovanje, zdravstvo i deminiranje u Bosni i Hercegovini, u okviru programa Grant pomoći za Temeljne projekte ljudske bezbjednosti (GAGP) koji su započeli s implementacijom 1996. godine.

Ukupna suma dostigla je više od 18 miliona eura (oko 35 miliona maraka) u posljednjih 22 godine. Novac je utrošen za izgradnju, obnovu i opremanje objekata i aktivnosti deminiranja za 80 projekata u obrazovanju i 20 projekata u deminiranju širom zemlje. Ove godine, japanska vlada podržat će, u okviru Grant pomoći za temeljne projekte ljudske bezbjednosti (GAGP), osam projekata u BiH ukupne vrijednosti oko 720.000 eura, uključujući i ova tri projekta.

Biznis.ba / FENA