Vlada KS dobila odobrenje za organizaciju učešća bh. privrednika na EXPO 2020

Ministarstvo privrede i Vlada Kantona Sarajevo dobili su pozitivan odgovor od organizatora najprestižnijeg svjetskog sajma poduzetništva u Dubaiju – EXPO 2020 za učešće Kantona Sarajevo u organizaciji predstavljanja privrednika ovog kantona i BiH na tom velikom međunarodnom privrednom sajmu.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić osvrnuo se na aktivnosti i inicijative koje su prethodile ovakvom odgovoru iz Dubaija.

– Vlada Kantona Sarajevo uputila je 14. septembra 2021. godine pismo namjere organizatoru Dubai – EXPO 2020, gospodinu Omaru Shehadehu, glavnom menadžeru za međunarodne učesnike, u kojem je izrazila želju i namjeru da bude jedan od organizatora učešća privrednika na ovoj svjetskoj izložbi poduzetništva – kazao je ministar Delić.

Dodao je da se Shehadehu obratio Vladi KS pismom 23. septembra 2021. godine u kojem ističe svoje zadovoljstvo uputiti Vladi KS odobrenje za organizovanje učešća na predstojećem sajmu Dubai – EXPO 2020, a što su članovi Vlade KS danas zvanično i službeno prihvatili na svojoj sjednici.

Vlada je zadužila ministarstva privrede i finansija, te Turističku zajednicu Kantona Sarajevo da, svako u okviru svoje nadležnosti, pristupi realizaciji aktivnosti vezanih za učešće na ovoj svjetskoj privrednoj izložbi.

Vlada KS je zadužila Turističku zajednicu KS da sa nadležnim ministarstvima usaglasi ugovorne odredbe i okvirnu finansijsku procjenu sredstva potrebnih za učešće na navedenoj izložbi koja će trajati od 1. oktobra ove godine do 31. marta 2022. godine, te da usaglašeni tekst ugovora i finansijsku procjenu sredstava dostavi Vladi Kantona Sarajevo na saglasnost.

Ministar Delić je istakao da će i ostali nivou vlasti, entitetski i državni, kao Distrikt Brčko biti pozvani da daju svoj doprinos u organizaciji što boljeg predstavljanja bh. privrednog preduzetništva na najpoznatijem svjetskom privrednom sajmu u Dubaiju, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Biznis.ba / FENA