Vlada USK financijski podržala gradnju i razvoj gradskih poslovnih zona

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) ove godine je sa 390.000 KM podržala gradnju i razvoj poslovnih – industrijskih zona u četiri grada i općine koji su ispunili sve potrebne preduslove. Ovaj budžetski iznos namijenjen je kao subvencija za izgradnju poduzetničke infrastrukture.

-Gradu Bihaću je dodijeljen iznos 80 hiljada, kao i Općini Bosanska Krupa, zatim Cazinu 100 hiljada, dok je Bosanski Petrovac dobio 130 hiljada maraka. Dakle, četiri grada i općine su dobili novčani iznos koji su projektima i predvidjeli, tako da su njihovi zahtjevi u potpunosti ispunjeni. Velika Kladuša, Ključ i Bužim nisu ni aplicirali za subvencije, dok Općina Sanski Most nije opravdala prošlogodišnji utrošak namjenskih sredstava, tako da nije ispunjavala uslove – kazala je ministrica privrede USK Samra Mehić.

Općina Bosanski Petrovac će dobijeni novac usmjeriti za gradnju kanalizacionog sistema od Poslovne zone “Gorinčani” do prečistača otpadnih voda.

-Dio novca smo dobili i od Vlade Federacije BiH, a nadamo se i podršci Federalnog fonda za zaštitu okoliša, čime bismo zaokružili financijsku konstrukciju ovog projekta od 400 hiljada KM. Već iduće godine bismo trebali krenuti sa izgradnjom i realizacijom izuzetnog značajnog projekta za našu općinu – riječi su načelnika Općine Bosanski Petrovac Mahmuta Jukića.

Gradske i općinske poslovne zone u USK apostrofirane su kao generatori privrednog razvoja, tako da su ovakva ulaganja planirana i u narednom periodu.

-Gradonačelnici i načelnici općina ulažu ogroman napor prilikom razvijanja ovih poslovnih zona i stvaranja pozitivnog privrednog ambijenta. Evidentan je interes domaćih privrednika i stranih investitora, a s obzirom da je to naš zajednički interes, sve će maksimalno podržati i kantonalna vlada. Namjera nam je da već u budžetu za narednu godinu povećamo ovaj iznos – naglasio je premijer USK-a Mustafa Ružnić.

 

Biznis.ba / FENA