Vlada ZDK: Minimalna količina malina za poticaje smanjena sa 700 na 500 kg

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost na izmjene Programa utroška sredstava za poticaje u poljoprivredi za 2018. godinu u dijelu koji se odnosi na malinarsku proizvodnju, a u pravcu ublažavanja kriterija za ostvarivanje prava na poticaje.

– U kontinuitetu pružamo podršku malinarskoj proizvodnji, a proizvođači su uvijek mogli računati na našu pomoć. Zajedno ćemo se posvetiti izgradnji novih hladnjača i prerađivačkih kapaciteta, što je dugoročno rješenje za probleme malinara, kao i značajnijem jačanju domaćeg tržišta kao jednog od uvjeta dugoročnog razvoja malinarske proizvodnje – kazao je premijer Zeničkodobojskog kantona Miralem Galijašević.

Nepovoljni vremenski uslovi doveli su do bržeg sazrijevanja ploda sa povećanom količinom vlage zbog čega su se pojavila gljivična oboljenja i trulež, a istovremeno je onemogućeno adekvatno zamrzavanje maline, zbog preniske cijene koja je izazvala gubitke kod malinara.

Zbog toga je Vlada ZDK prihvatila prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK da se minimalna količina maline i kupine potrebna za ostvarivanje poticaja smanji sa 700 na 500 kilograma.

Mjere poticaja Vlade Zeničko-dobojskog kantona doprinijele su da taj kanton ostvari lidersku poziciju u malinarskoj proizvodnji u BiH.

U mandatu te vlade broj registrovanih proizvođača maline je povećan pet puta, a iznos novčanih poticaja je utrostručen.

Prema Registru poljoprivrednih gazdinstava na području ZDK, pod zasadima maline i kupine je 650 hektara zemljišta, a malinarstvom se bavi 3.500 proizvođača, ne računajući članove domaćinstava, navedeno je u saopćenju Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Biznis.ba / FENA