Vodeći zvaničnici EU potpisali trgovinski sporazum s Britanijom

Vodeći zvaničnici Evropske unije u srijedu su potpisali dugo vremena pregovarani trgovinski sporazum nakon Brexita s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel stavili su svoje potpise na dokument na zvaničnoj ceremoniji potpisivanja u Bruxellesu. Dokument će sada biti prebačen avionom RAF-a preko kanala Lamanche britanskom premijeru Borisu Johnsonu na potpisivanje.

– Sporazum koji smo potpisali danas rezultat je višemjesečnih intenzivnih pregovora u kojima je Evropska unija pokazala nivo zajedništva bez presedana. To je pošten i izbalansiran sporazum koji u potpunosti štiti temeljne interese Evropske unije i stvara stabilnost i predvidivost našim građanima i kompanijama – izjavio je Michel.

– Britanski parlament kasnije će započeti da raspravlja o sporazumu koji određuje nova pravila trgovine između 27-članog bloka i njegove bivše članice Britanije. Također je određeno da provizorno stupi na snagu od 1. januara. Sporazumu je potrebno i odobrenje britanskog parlamenta i legislature EU.

Čelnici političkih grupacija u Evropskom parlamentu saopćili su da neće tražiti puno odobrenje do marta zbog specifičnih i dalekosežnih implikacija sporazuma. Uveliko se očekuje da će evropski poslanici odobriti sporazum.

Sporazum na 1.240 stranica o pravilima međusobne trgovine potpisali su EU i Britanija na Božićni dan, samo sedmicu prije isteka roka od kraja godine, prenosi AP.

 

Biznis.ba / FENA