Von der Leyen: EU treba da pripremi planove za potpuni prekid snabdijevanja ruskim gasom

Čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u srijedu da 27-člana Evropska unija treba da sačini vanredne planove kako bi se pripremila za potpuni prekid snabdijevanja ruskim gasom nakon ruskog rata protiv Ukrajine.

– Također trebamo biti spremni za nove prekide snabdijevanja gasom, pa čak i za potpuni prekid dostave ruskog gasa – poručila je von der Leyen Evropskom parlamentu u francuskom gradu Strasbourgu.

Kazala je da je 12 država članica EU već pogođeno redukcijama ili potpunim prekidima snabdijevanja gasom tokom političkog sporenja s Moskvom dok se ruska invazija na Ukrajinu intenzivira.

– To je očigledno: Putin nastavlja da koristi energente kao oružje. To je razlog zašto komisija radi na stvaranju vanrednog plana u slučaju potpunog prekida snabdijevanjem, kako bi osigurala nastavak dotoka gasa tamo gdje je najpotrebniji. Moramo pokazati evropsku solidarnost – kazala je.

Rat u Ukrajini nagnao je 27-člani blok da razmotri svoju energetsku politiku i prekine ovisnost o ruskim fosilnim gorivima. Države članice usuglasile su se da do kraja godine zabrane 90 posto uvoza ruske nafte, pored zabrane uvoza ruskog uglja, a koja će stupiti na snagu u augustu, prenosi AP.

 

 

Biznis.ba / FENA