Wall Street Journal: Wuhan je najsigurniji grad na svijetu

Kineski grad Wuhan, iz kog je krenula pandemija virusa korona, danas je najsigurniji grad na svijetu u tom pogledu – u njega hrle svi koji žele da nastave život bez zaraze – i privatne osobe i velike kompanije, piše Wall Street Journal.

Kina se od epicentra virusa pretvara u jedno od najsigurnijih mjesta na svijetu u koje ljudi bježe da bi našli utočište.

List navodi da, bez obzira što je život u Kini još daleko od normalnog, lokalno stanovništvo osjeća da je situacija pod kontrolom.

Kako se dalje navodi, u Kini ponovo počinju da rade zatvorena preduzeća, a na ulice izlazi sve više ljudi.

Kompanija Apple je ponovo otvorila svoje prodavnice u Kini, a kineska fudbalska reprezentacija odlučila je da napusti svoju bazu u Španiji zbog širenja virusa korona i vrati se kući u Wuhan.

Kineski milijarder Jack Ma nedavno je obećao da će u SAD poslati milion zaštitnih maski i 500.000 kompleta za testiranje na virus.

Kineska Nacionalna komisija za zaštitu zdravlja saopštava da će njen novi prioritet biti sprečavanje bolesti, odnosno virusa donesenih u Kinu iz inostranstva.

Wuhan, kao i cijela provincija Hubej, ostaju u karantinu, iako se na osnovu nedavne posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga moglo zaključiti da kineske vlasti ne sumnjaju u skori završetak krize.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, novi centar pandemije postala je Evropa.

Biznis.ba