Za sedam mjeseci naplaćena 1,4 milijarde KM javnih prihoda RS-a

Poreska uprava Republike Srpske (RS) je u proteklih sedam mjeseci ove godine na račun javnih prihoda tog bh. entiteta prikupila ukupno 1,4 milijarde maraka, što je za 66,3 miliona KM ili pet posto više nego u istom periodu 2017.

 

-Ovi podaci ukazuju na zadovoljavajući rast prihoda u gotovo svim segmentima, čime je nastavljen pozitivan trend naplate. Zasluge za pozitivne pokazatelje se mogu pripisati automatizaciji naplate javnih prihoda u Poreskoj upravi RS, odnosno implementaciji Integrisanog informacionog sistema, kao i stalnim aktivnostima koje ova institucija preduzima u okviru svoje nadležnosti, a koje su usmjerene prije svega na terenske kontrole i redovnu naplatu – navodi se u saopćenju iz Poreske uprave.

Za sedam mjeseci ove godine direktni porezi naplaćeni su u iznosu od 324,5 miliona maraka, što je za 34,4 miliona KM ili 12 posto više nego u istom periodu lani.

U tom segmentu javnih prihoda najveći rast zabilježen je kod kod poreza na dobit, koji je prikupljen u iznosu od 153,5 miliona KM, što je za 21,1 milion KM ili 16 procenata više.

Porez na dohodak iznosi 145 miliona maraka i veći je za sedam posto, dok je naplata poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara iznosila 8,7 miliona KM ili četiri procenta više.

Takođe, povećan je i iznos od poreza na nepokretnosti, od koga je prikupljeno 17,3 miliona KM, što je za 3,3 miliona KM ili 24 procenta više u odnosu na uporedni period.

Kada su u pitanju doprinosi, u proteklih sedam mjeseci ove godine naplaćeni su u iznosu od 841,9 miliona KM, što je za 13,5 miliona KM, odnosno dva posto više nego u 2017. godini.

Biznis.ba / FENA