Zadržana stabilnost u naplati javnih prihoda u RS-u

Poreska uprava Republike Srpske u februaru ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila je ukupno 219,2 miliona KM, što je za 5,9 miliona KM ili tri posto više nego u istom mjesecu prethodne godine, uz povećanje naplate u gotovo svim segmentima javih prihoda.

Kada su u pitanju doprinosi, naplata u februaru je iznosila je 141,9 miliona KM, što je za 6,5 miliona KM ili pet posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Za Fond PIO naplaćeno je 80,9 miliona KM ili četiri posto više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 51,1 miliona KM što je za šest posto više u odnosu na uporedni period. Rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite i Zavod za zapošljavanje od šest, odnosno pet posto.

Naplata direktnih poreza iznosila je 38,1 milion KM, što je za 2,8 miliona KM manje nego u istom mjesecu prošle godine. Najveći rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dohodak koji je naplaćen u iznosu 16,9 miliona KM, što je za 1,2 miliona KM ili osam posto više nego u februaru prošle godine.

Rast naplate zabilježen je i kod poreza na nepokretnosti, koji je naplaćen u iznosu od 1,1 milion KM, što predstavlja povećanje naplate od 61 posto, kao i kod poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara, koji je naplaćen u iznosu 1,2 miliona KM ili jedan posto više. Porez na dobit je u februaru naplaćen u iznosu 18,9 miliona KM, što je za 4,5 miliona KM manje nego u uporednom periodu.

Kod ostalih javnih prihoda, u februaru je ostvarena naplata od 39,2 miliona KM, što je povećanje naplate za 2,4 miliona KM ili šest posto. Takse i naknade su naplaćene u iznosu 22,9 miliona KM ili osam posto manje, dok je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno ukupno 5,1 milion KM ili devet posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Također, rast naplate zabilježen je i kod kazni i to za 34 odsto, a naplata te vrste javnog prihoda iznosila je 2,2 miliona KM. Naplata prihoda po osnovu koncesionih naknada u februaru ove godine iznosila je 6,3 miliona KM, što je povećanje za 3,3 miliona KM u odnosu na februar prošle godine, saopćeno je iz Poreske uprave RS.

 

Biznis.ba / FENA