Zahvaljujući projektu EU4Business bh. kompanije unaprijedile poslovanje

EU4Business projekt Evropske unije organizovao je danas u Čelincu panel diskusiju o temiu „Značaj modernizacije prerađivačkih kapaciteta u poljoprivredno-prehrambenom sektoru – izazovi i perspektive“ uz propratnu promociju proizvoda uspješno realizovanih investicija EU4Business projekta.

U okviru događaja predstavljene su kompanije koje su dobile bespovratna sredstva u sklopu EU4Business projekta: Vinarija Jungić – Čelinac (sektor vinarstva), Vimar – Visoko (sektor mesne industrije), Eko sir Puđa – Livno (sektor mljekarstva), Farmavit – Ljubinje (sektor povrća), Poljorad (sektor mljekarstva), MI Trivas – Prnjavor (sektor mesne industrije). Bespovratnim sredstvima kroz projekat EU4Business ukupno su podržane 82 kompanije širom BiH.

Šef Kooperacija Delegacije EU u BiH Stefano Ellero istakao je da Evropska unija pruža podršku bh. kompanijama kako bi postali konkurentniji na tržištu, s posebnim fokusom na digitalizaciju i zelenu agendu njihovog poslovanja.

– Podrška malim i srednjim preduzećima jedan je od najvažnih zadataka Evropske unije u BiH. U poljoprivredno prehrambenom sektoru smo podržali ukupno 35 korisnika sa oko tri miliona eura, što je omogućilo otvaranje više od 90 novih poslova od čega je više od 50 posto žena. Nastavljamo podržavati razvoj poljoprivrednog sektora u BiH, izdvajajući oko 30 miliona eura – istakao je Ellero.

Projektni menadžer EU4Business projekta Ismar Ćeremida kazao je da je podrška EU4Business projekta posebno važna za sektor poljoprivrede BiH koja kroz približno sedam procenata doprinosi bruto nacionalnom dohotku te ima snažnu ulogu za razvoj privrede BiH.

Ovaj događaj bio je izuzetna prilika za predstavnike institucija, kompanija, partnerskih organizacija i medija da se bliže upoznaju sa EU4Business podrškom za investicije u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kao i sa inovativnostima, te uspjehom koji podržane kompanije ostvaruju uz podršku Evropske unije  na tržištu. Događaju su također prisustvovati predstavnici institucija, saopćili su iz UNDP-a.

 

(FENA)