ZDK: Na evidenciji nezaposlenih krajem novembra 56.185 osoba

Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona (SZZDK) u evidenciji nezaposlenih na kraju novembra ove godine imala je 56.185 osoba, dok je u istom periodu prošle godine taj broj iznosio 54.378 – potvrdio je u izjavi za Fenu direktor SZZDK Anto Pešić.

Prema evidenciji Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, napominje Pešić, broj zaposlenih na kraju novembra ove godine iznosio je 86.339, što je manje nego u istom periodu prošle godine, kada je u tom kantonu bilo zaposleno 88.510 osoba.

Međutim, broj nezaposlenih na kraju novembra bio je najmanji od proglašenja pandemije koronavirusa sredinom marta ove godine, kada su u evidenciji nezaposlenih bile 54.262. To je i najmanja brojka nezaposenih ove godine, dok je najviše nezaposlenih bilo na kraju augusta – 58.624. Najveći broj zaposlenih ove godine bio je u februaru – 87.726 osoba.

-Tokom ljeta je, zbog završetka školovanja srednjoškolaca, ali i zbog određenog broja prosvjetnih radnika koji su bili zaposleni na određeno vrijeme, došlo do planiranog uvećanja broja nezaposlenih u našoj evidenciji.

Nemoguće je, na osnovu ovih statističkih podataka, govoriti koliko se oporavilo tržište rada i koliko je osoba ostalo bez posla zbog pandemije koronavirusa, jer osobe koje su ostale bez posla nisu obavezne da se prijavljuju na evidenciju Službe – napominje Pešić.

Međutim, kaže, izvjesno je da postoji blaga tendencija rasta broja zaposlenih i pada broja nezaposlenih.

Naknadu po osnovu nezaposlenosti krajem juna koristilo je čak 4.327 nezaposlenih, što je najveći broj ove godine, dok su na kraju novembra istu naknadu primale 2.743 osobe. To je nešto više nego u istom periodu prošle godne, kada je 2.339 osoba primalo naknadu po osnovu nezaposlenosti.

-Isplata novčane naknade, u iznosu od 40 posto prosječne neto plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine, u posljednja tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa, nije dolazila niti će dolaziti u pitanje. Služba izvršava svoju zadaću, predviđenu budžetom za ovu godinu- ističe Pešić.

On napominje kako predstoji neizvjestan zimski period zbog najavljenog pogoršanja epidemiološke situacije, ali ističe kako će adekvatno odgovoriti zadaći te zaštititi nezaposlene, poslodavce, ali i radnike Službe.

 

Biznis.ba / FENA