Željeznice FBiH su danas zdravo preduzeće s razvojnim planovima

Željeznice Federacije BIH po prvi put nakon rata posluju pozitivno. Rekao je ovo u intervjuu za Vijesti.ba premijer Federacije BIH Fadil Novalić.

 

– Ovo je danas jedno zdravo javno preduzeće koje se više ne mora boriti za opstanak već koje pravi razvojne planove. Brzo kreće ljetni voz prema Jadranu, za par sedmica će biti uspostavljen željeznički saobraćaj na relaciji Sarajevo-Bihać. Ovo su sve rezultati uspješne saradnje sa Vladom Federacije i uspješno provedene restrukturizacije kompanije, kaže Novalić i dodaje:

– Još jedan naš ogroman uspjeh na polju infrastrukture jeste rast aerodroma u Tuzli i u Mostaru. Svaka nova sezona donosi nove letove, to je dosad bila uglavnom Tuzla ali vidite i sve veći interes aviokompanija za Mostar. Biće to sigurno veliki podstrek razvoju turizma u Hercegovini.

Navodi i da nešto sporije napreduje realizacija projekta aerodroma Golubić u Bihaću.

– Federacija je obezbijedila novac i svu neophodnu podršku, nažalost već nekoliko mjeseci 6 i po miliona maraka čeka neiskorišteno na računu. Kriv je Grad Bihać koji ne radi svoj dio posla i koji nije do sada poduzeo dovoljno da završi potrebnu dokumentaciju. Mislim da je vrijeme da razmislimo da ovaj aerodrom stavimo u nadležnost kantona ili čak i Federacije, s obzirom da lokalna zajednica očito nema ili želje ili kapaciteta da se njim ozbiljno pozabavi, kaže Novalić.

U intervjuu za Vijesti.ba Novalić je govorio i o Zakonima o doprinosima i porezima, cijeni goriva, termoelektranama u Tuzli i Banovićima … Cijeli intervju pročitajte sutra na portalu Vijesti.ba.

Biznis.ba / Vijesti.ba